Над 11 140 пловдивчани празнуват на Никулден - ден на рибарите, моряците и банкерите

08:32, 06 дек 15 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 11 140 пловдивчани празнуват имен ден на 6 декември – Никулден, съобщиха от отдел ГРАО на общинската дирекция "Административно и информационно обслужване".

Най-многобройни са господата, кръстени Николай – 5417 души, 3830 са тези, гордо носещи името Никола. Николините в Пловдив са 973, Нина пък се повтаря 921 пъти.

Никулден е празник на рибарите, моряците и банкерите. Денят на свети Николай Мирликийски Чудотворец заема важно място в българската празнична традиция. Св. Николай се почита още като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден се украсява и коледната елха.

На Никулден се приготвя богата празнична трапеза. Основното ястие е рибата, но най-вече шаранът. Смята се, че шаранът е слугата на светеца. На този ден обикновено се припомня следният случай: веднъж, когато светецът в откритото море е бил уловен от бурята и поради дупката на дъното в лодката започна да навлиза вода, той е бръкнал във водата с ръка, извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се счита за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празника понякога го наричат Рибен Св. Никола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама