Най-новият пловдивски храм "Свети Николай Чудотворец" се бори за сграда на годината

09:41, 06 дек 15 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-новият пловдивски храм - "Св. Николай Чудотворец", е представен да участва в Националния конкурс "Сграда на годината", съобщиха от Пловдивската митрополия.

Църквата бе осветена на 9 май тази година в чест и памет на свети Николай Мирликийски Чудотоврец.

Храмът е еднокорабна, еднокуполна базилика в руски стил. До него се издига камбанария с два часовника. За изграждането му са използвани сложни метални конструкции, благодарение на които той е по-гъвкав при земетресения и значително по-лек от подобни здания на стандартно строителство.

Височината на храма от основата до върха на кръста върху купола е 22 метра, а на часовниковата камбанария с кръста – 24 метра. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на Киево-Печорска лавра.

Първата копка на църквата "Св. Николай Чудотворец" бе направена на 6 декември 2010 година, а активните строителни дейности започнаха през юли 2011 година.

Идеята за вида на храма грабва ктитора Кирил Василев при едно негово работно посещение в украинския град Николаевск, разказват от Митрополията.

По предложение на митрополит Николай пък храмът е проектиран и изпълнен не като точно копие на оригинала, а е 2,5 пъти по-голям. За църковния градеж е предоставен безвъзмездно общински терен с площ 1195 кв. м в жилищен квартал "Отдих и култура". Проектът е изготвен безвъзмездно от екип на "Арконт-А" с ръководител арх. Илко Николов.

За първи път в историята на строителството на храмове в България тук е издигнат метален купол. Куполът на "Св. Николай" е с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 м. Фасадата на храма е в традиционен руски стил - бледо жълти фасади с бели декоративни елементи, над които се издига син купол, обсипан със златисти звезди и заобиколен от по-малки златисти куполи. Подовата настилка на храма е от четири вида гранит. Общо за храма са отлети 6 камбани, като най-голямата е 200 килограма, а най-малката - 30 килограма. Иконостасът, с размери 7,25х7,50 м, е истинско произведение на изкуството, сътворено от учители и ученици от "Професионалната гимназия по архитектура и дървообработване" в Пловдив. Носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа с позлата. Храмът е изписан от завършили "Иконопис" във Великотърновския университет художници, по проект одобрен от Пловдивската митрополия.

За храма на Пловдивска епархия "Св. Николай Чудотворец" може да гласувате на сайта Национален конкурс "Сграда на годината" -  България 2015.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама