Ученици от Елена представиха обичая на Никулден

10:18, 06 дек 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на един от най-тачените и обичани християнски празници в България, този на Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец,  ученици от клуб „Млад етнограф и краевед“ към СОУ „Иван Николов Момчилов“ с ръководител г-жа Снежана Мирчева представиха пред съученици и учители обичая, характерен за празничния ден, съобщиха от кметската администрация в Елена.

 

Бе подготвена празнична трапеза, за която всички деца бяха донесли домашно приготвени гозби и обредни хлябове според изискванията за празника. В приятната атмосфера на събитието всички слушаха с интерес историите и легендите за Св. Николай, които  учениците разказваха пред събралата се публика. 

 

Те говориха за подвига и чудесата , които е извършил през дните на земния си път Светията, роден в град Патара и починал в град Мира (област Ликия),  откъдето идва и името му – Мирликийски. В края на представянето на обреда всички опитаха от ястията на трапезата.

С наближаване на този празничен ден и в края на отминаващата календарна година нека всеки от нас изпита сърцето си и направи равносметка на стореното от него през годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама