Връчиха отличията на трима почетни граждани на Бургас, Виктор Калев пристигна за Тони Димитрова (снимки)

10:35, 06 дек 15 25 666 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Певицата Тони Димитрова, художникът Красимир Зинин и строителният инженер Дамян Камбуров станаха почетни граждани на община Бургас. Те бяха удостоени със званието на днешната празнична общинска сесия по повод празника на града – Никулден.

„Боже, ако ме чуваш, да знаеш, че най-прекрасното нещо на света, е да си бургазлия. За мен е радост, чест, гордост и има една единствена дума, която обяснява всичко това, което се е случвало по моя път. Единствената дума, заради която аз съм тук, а не в София е просто „Обич“. Намирала съм си причина, търсила съм и съм откривала, да обичам всяка уличка, всяка песъчинка, всяка капка море и всеки човек. Наистина много ви обичам“, сподели развълнувано певицата. На тържествена сесия тя бе придружена от актьора Виктор Калев.

Музикалната кариера на Тони Димитрова започва още през 1995 година, когато се явява на конкурс, организиран от Ева и Гого от популярната през 70-те години на ХХ в. група „Тоника“. В журито на конкурса е Стефан Диомов, който търси хора за попълнение на тогавашната група „Горещ пясък“. Още на следващия ден ѝ правят пробни записи в студио „Горещ пясък“ и през януари 1996 година Тони става солистка на оркестъра. 

През лятото на 1996 година участва в конкурса “Бургас и морето“, където ѝ е присъдена 3-а награда за песента „Ах, морето“. През 1999 година издава албума „Как си, Тони?“, а през 2001 година следва нов албум — „Съмва се“. Още на следващата (2002) година успява да издаде нов албум „Тони Димитрова — дуети“, който включва дуети с Веселин Маринов, Орлин Горанов, Гого Найденов, Пламен Ставрев, Васил Найденов. Сред най- успешните й дуети е песента "За кой ли път" с Борис Годжунов.

През 2004 година излиза албумът „Made in Burgas“. През 2007 година Тони Димитрова издава албума „Обещания“ с хитовете „Обещания“,„Тръгвай, щом решил си“, „Песента на щурците“, „Сахара блус“, „Say you would“ и “Шепа пепел, две сълзи“.

Красимир Зинин е носител на наградите „Художник на годината” – Бургас 2006, Международна награда за графика „Оскар Кокошка” – Пьохларн, Австрия, награда за графика – НИ „Приятели на морето” – Бургас 2008., Национален конкурс за специализация в „Сите Дез’ар”  - Париж 2012 г. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия, музея „А. С. Пушкин” в Москва, университета Айова, университета Тама в Токио и др.

Инж. Дамян Камбуров е един от строителите на съвременен Бургас. Част от проектите, по които е работил, са разширението и модернизацията на мини „Росен“, изграждането на силози за апатит на територията на пристанище Бургас, строежът на първия осемнадесететажен блок по метода „пълзящ кофраж“, координатор е на строителството на Театъра за опера и балет, х-л „България“ и др. Проектирал е реконструкцията на Домостроителния комбинат, Завода за строителни конструкции и др. Носител е на наградите „Кольо Фичето“ и „Почетен изобретател“. Има присъдени девет авторски свидетелства за значими изобретения в строителството.

Отличията бяха връчени от кмета на Бургас Димитър Николов и председателя на Общинския съвет Костантин Луков по време на Тържествената сесия на местния парламент. Градоначалникът, новият областен управител Вълчо Чолаков и шефът на ОбС поднесоха своите поздравления по повод днешния празник на града.

Още снимки от празника вижте ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама