Мъж от Шумен спечели битка със здравната каса, дискриминирали го

12:21, 06 дек 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Недко Ангелов от Шумен спечели битка със здравната каса. Със свое решение Комисията за защита от дискриминация е установила, че мъжът е бил дискриминиран като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е отпуснала средства за лечението му.

Ангелов по рождение е с тежка форма на прогресивна сколиоза.

Поради заболяването си имал три операции с цел фиксиране на изкривяването, намаляване на болките и натиска върху органите. За да се освободят нервните окончания между прешлените и предотвратят протичащите от това усложнения се наложила стабилизация на гръбначния стълб с титаниеви импланти.

Цената на тези импланти била непосилна за него, а здравната каса не му отпуснала средства за тях. Чрез дарители той успял да намери сумата за интервенцията, която била извършена на 16 януари 2013 г. в МБАЛ „Св. Панталеймон” в Плевен.

След това подал жалба до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) с мотива, че е здравноосигурен, а е нямал достъп до лечение и здравеопазване, гарантирани му от конституцията.

Според него заради заболяването му и неадекватното лечение е дискриминиран и унижен.

Според становището на Комисията за защита от дискриминацията Недко Ангелов е бил дискриминиран заради ограничаване на достъпа му до здравни грижи. Тъй като сумата, нужна за лечението го е затруднила съществено, така бил ограничен достъпът му до медицинска помощ, който му е гарантиран по закон.

Комисията за защита от дискриминация установила, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия във връзка с лечението на нуждаещите се от поставянето им пациенти с установена диагноза „сколиоза”, НЗОК е допуснала дискриминация.

От КЗД препоръчват на министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК да предприемат необходимите мерки за премахването на фактическата дискриминация, в която се намират хората, нуждаещи се от медицинските изделия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама