Румен Петков призова Христо Иванов да посочи магистрати, които пречат на системата

12:46, 06 дек 15 / Политика 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зам.-председателят на АБВ Румен Петков призова правосъдния министър Христо Иванов да извади списък с имената на магистратите, които пречат на правораздаването. Това каза той в сутрешния блок на Нова ТВ. Той смята, че прокуратурата неоснователно не реагира на сигнали срещу Христо Иванов, а го пази, защото се счита, че е незаменим за съдебната реформа.

По темата с Бюджет 2016 и евентуалното напускане на коалицията от АБВ Петков коментира, че не може да се говори за "самоцелни ултиматуми и заплахи", а става дума за политики. Той допълни, че партията няма да подкрепи бюджета за следващата година, защото държавните пари не се разпределят правилно между министерствата и общините.

Петков посочи като пример социалното министерство и това на регионалното развитие. Техните бюджети няма да бъдат увеличени, въпреки че са изпълнили финансовата дисциплина, коментира народният представител.

По неговите думи, ако не се промени бюджетът на общините, това ще е катастрофално за тях. Той отбеляза, че има няколкостотин нови кметства и натрупан бюджетен дефицит от неразплатени заплати. Те са на хора на изборни длъжности, които няма да продължат в новия мандат. Парите са в размер на 5-6 млн. лева, които ще бъдат дадени, но не чрез правенето на политика, а от 2 млрд. лева буфер, каза още той.

Петков отбеляза, че част от нещата, които АБВ е поискала в бюджета за следващата година, ще се случат. Той даде пример с бюджета на Държавна агенция „Разузнаване” и на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). И допълни, че „страните от общността очакват да бъдем ефективни за събирането на информация за преминаващите пътници през България”. Поред него ДАНС трябва да направи Българския антитерористичен център работещ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама