Селфи с гигантски шаран за празника на Бургас (снимки)

14:30, 06 дек 15 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трета поредна година рибарското градче до Часовника в Бургас се превърна в най-голямата атракция по повод днешния празник Никулден. Селфи с 6-метров шаран бе гвоздеят на програмата. До внушителната по размери риба можеше да се снима всеки желаещ, като най-ентусиазирани бяха малките бургазлийчета, които се редяха на опашка, за да си "откраднат" спомен с големия рибок.

В градчето имаше рибарски мрежи, котви, стара бургаска къща и пощенски сергии, на които се подпечатваха картички на Стария Бургас. Силно впечатление правеха един от символите на Бургас – Грамофонът, както и кораб с рул, чийто капитан качваше на палубата си всички бургаски пътешественици за разходка във водите на Черно море. Елегантни госпожи и господа от миналия век танцуваха валс, а актьорът Юри Ангелов се превъплъти в ролята на строг генерал. На специална сергия търговци пък продаваха антикварни стоки и книги.

На същото място се състоя и освещаването на Никулденската обредна трапеза, организирано от Регионалния музей в Бургас. По стар български обичай празничната софра беше поръсена със здравец и благословена от отец Петър. Малко по-късно кметът на Бургас разчупи обредния хляб, а Пламена Кирова от Етнографския музей обясни символиката на ритуала. „Колкото трохи паднаха от обредния хляб, толкова деца да се родят в нашия град. По-голямата част от хляба остана в ръцете на нашия стопанин, нека благодатът, който трябва да дойде в града, да бъде в неговите ръце. А колкото люспи има на нашите риби, толкова пари да има в града ни”.

След това бургаското духовенство освети празничния никулденски курбан и ароматната риба на скара. И тази година пред рибните ястия се изви дълга опашка, а кметът Николов отново застана зад скарата, за да се увери от близо как се приготвя рибата.

В Никулденското градче, от началото на 20-ти век, бе поставена и специална дарителска кутия за 6-годишната Натали. Детето страда от детска целебрална парализа. Преди известно време момичето претърпява операция на храчетата. Следва едномесечен курс на рехабилитация. След нея Натали има голямо подобрение и е на път да проходи сама. За да постигне затвърждаващи резултати, лекарите препоръчват 6-годишното дете да направи повторен курс на рехабилитация в чуждестранна клиника. Сумата за лечението, заедно с пътните разходи е 3590 лв., с които за съжаление семейството не разполага.

Никулден в Бургас продължава до късно с богата празнична програма.

Още снимки от празника вижте ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама