Шаранът, пъстървата и сомът са най-предпочитани от софиянци на Никулден
15:43, 06 дек 15
25
370
Шрифт:
Служителите в него споделиха, че в днешния празничен ден интересът към рибните продукти е по-слаб в сравнение с предходните дни.
„През цялата седмица търсенето бе традиционно високо за този период от годината“, обясни собственикът на магазина. Според него не се отчита разлика в продажбите спрямо предходни години.
Клиентите предпочитали най-вече котлети от толстолоб или филе от пъстърва. Столичани купуват и цели риби – най-вече шаран и сом.
Цените на сладководните риби варират от около 6.00 лв./кг за скумрия и стигат до 9,60 лв./кг за филе от толстолоб и 10,40 лв./кг за прясната пъстърва.
Повелята гласи, че на Никулден се яде задължително риба - най-често шаран. Причината е, че веднъж, когато св. Николай плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава е останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.
Добави коментар