Шаранът, пъстървата и сомът са най-предпочитани от софиянци на Никулден

15:43, 06 дек 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шаран, пъстърва, сом и толстолоб са сред най-предпочитаните риби от столичани за празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец – Никулден. Това показа проверка на екип на София Topnovini.bg в рибен магазин, намиращ се в района на бившия хотел „Плиска“.

Служителите в него споделиха, че в днешния празничен ден интересът към рибните продукти е по-слаб в сравнение с предходните дни.

„През цялата седмица търсенето бе традиционно високо за този период от годината“, обясни собственикът на магазина. Според него не се отчита разлика в продажбите спрямо предходни години. 

Клиентите предпочитали най-вече котлети от толстолоб или филе от пъстърва. Столичани купуват и цели риби – най-вече шаран и сом.

Цените на сладководните риби варират от около 6.00 лв./кг за скумрия и стигат до 9,60 лв./кг за филе от толстолоб и 10,40 лв./кг за прясната пъстърва.

Повелята гласи, че на Никулден се яде задължително риба - най-често шаран. Причината е, че веднъж, когато св. Николай плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава е останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама