“КТБ II“ няма да има, обеща шефът на банковата асоциация у нас

18:07, 06 дек 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Явлението КТБ беше специален феномен. Не си спомням в друга страна да се е появявал. Има много примери с проблемни банки, но с такава конфигурация и история мисля, че вече теоретично не може да се случи у нас.

Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов в ефира на „Канал 3“. Коментарът му е във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и възможността същият случай да се повтори с друга през следващата година.

Тази седмица парламентът одобри нов държавен дълг от максимум 5,3 млрд. лева за 2016 година, а финансовият министър Владислав Горанов каза, че ни „трябва буфер за евентуални проблеми във финансовата система“.

Андронов коментира и работата на финансовия министър след първата година от неговото управление.

По думите му имаме рядък случай, в който имаме едновременно и компетентен финансов министър и компетентен управител на БНБ.

„Горанов познава технологията на бюджета перфектно. Той взе няколко трудни решения, които не му носят политически ползи, но трябваше да ги направи. Горанов е много успешен министър и ние му гласуваме високо доверие“, каза председателят на Асоциацията на банките в България.

Според Андронов Бойко Борисов и неговият втори кабинет се справя успешно. По думите му всички ние сме имали притеснения, когато се сформираше това правителство особено „в такъв фрегментарен парламент“.

„Голямо притеснение имахме колко дълго ще удържи такава сложна конструкция. Една година не е малко време, а по всичко личи, че кабинетът ще продължи да управлява“, предрече Петър Андронов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама