Проверяват произхода на парите на десетки политици, магистрати и бизнесмени

18:41, 06 дек 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В момента Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество проверява повече от 40 популярни личности в страната, сред които има политици, магистрати и бизнесмени. Това заяви председателят ѝ Пламен Георгиев пред БТВ.

Той уточни, че и преди са правени подобни проверки. Сега просто са зачестили. Горанов каза още, че по-голяма част от проверките не установяват нарушения и така всичко приключва без повдигане на обвинения.

По думите му конфискацията на имуществото не зависи от това дали даден човек е признат за виновен или не от съд, по обвинения за извършени престъпления.

„Процедурата е такава, че ако проверяваният докаже произхода на имуществото си, то не му се взима, независимо какъв е изходът от делото. В сила е и обратната хипотеза – оправдаване от съда, но отнемане на имуществото от комисията“, добави Георгиев.

Той каза още, че има няколко схеми, по които Цветан Василев, за когото комисията по-рано през седмицата поиска да възстанови почти 1 млрд. лева, е източвал Корпоративна търговска банка (КТБ). Първият вариант е чрез свързани фирми, притежавани от него, като парите от взет кредит минават през няколко дружества и последното по веригата, отпуска суми за покупка на имоти или активи. Другият вариант за източване е чрез договори за консултантски услуги, като за сделка примерно за 300 хил. лева, се дава хонорар от половин милион лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама