Българите масово не знаят кога ще оглавим евросъвета, сочи проучване

22:40, 06 дек 15 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нивата на запознатост по въпроса за предстоящото българско председателството на Съвета на Европейския съюз все още са ниски. 97% от анкетираните от "Галъп интернешънъл болкан", 1013 души не знаят, кога ще се случи това, или дават неверни отговори, съобщиха от агенцията.

Съвсем малки са дяловете на респондентите, които могат спонтанно да назоват точната година на българското председателство. Едва 3% посочват 2018 г., а налучкването не е изключено, посочват от агенцията. Според социолозите обаче резултатите са закономерни, на фона на факта, че към момента темата не е актуална и не е свързана с дебат в публичната среда.

Мненията по въпроса дали българската държавна администрация ще се справи добре, или няма да се справи добре със задачата, са разделени на приблизително две равни части – 47 и 45%. Интересна картина се очертава в мненията за това на какво трябва да наблегне България, за да се рекламира посредством председателството на ЕС.

Двете опции, които набират най-много посочвания, са всъщност дадености – природата (32%) или българската история (27%). В по-малка степен се избират опции като квалифицираната работна ръка у нас, възможностите за бизнес, културата и изкуствата. Вероятно тук се проявява и традиционното разбиране за България най-вече като туристическа страна.

Липсата на увереност в сегашните възможности на страната е пряко следствие от традиционно ниското доверие в националните институции и преобладаващия на различни нива песимизъм. Проучването доказва необходимостта от бързи управленски действия по темата, както и от мащабна информационна кампания, която би могла в оставащите години до председателството да промени тенденциите, е изводът на социолозите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама