Муравей Радев: Вдигането на данъци е път към ада

08:25, 07 дек 15 / Политика 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Против вдигане на данъците и таксите съм, защото като ги вдигаш данъците не намаляваш харчовете в бюджета. Нашата данъчна система беше изградена пред 2000 година и тя е събрана от най-доброто данъчно законодателство в света. И сега да бъркаш в данъците ни е нелепо. Това каза в ефира на БТВ бившият финансов министър министър от правителството на Иван Костов Муравей Радев.

Коментарът му дойде по повод готвеното увеличение на винетните такси от догодина и недоволството, което предизвика то.

Радев заяви, че и данък „Вредни храни“ не е добре помислен. По думите му не вредните храни трябва да се облагат с по-висока такса, а трябва да има „забрана за вредни храни или по-скоро драстично ограничение на количеството на вредни съставки в храните“.

„Това е път към ада, ти пипаш един данък и без да искаш променяш друго. Увеличаваш минималната работна заплата и намаляваш работната ръка, увеличаваш осигуровките,а така спомагаш сивия сектор. Ти де го натискаш, а то къде се пука“, посочи бившият финансов министър.

Той обясни, че българската публична администрация е „безумно раздута“. По думите му заради „бюрократизирането и корумпираността ѝ, тя трябва да бъде съкратена“. Муравей Радев припомни, че пред изминалата 2015 година правителството е предвиждало да бъде съкратена поне 10% от публичния администрация, но е  успяло да съкрати едва 1% „и сега няколко големи ведомства не могат да си изплатят заплатите“.

Бившият финансов министър коментира и събитията около фалиралата вече КТБ. Той каза, че новите стари членове на ръководството на БНБ са „върхови специалисти в държавата“. По думите му те нямали вина, че се е стигнало до тук.

„Ако Цветан Василев е много виновен, а с него и цялата класа, която му позволи да се издигне, то държавните глави, които позволиха да фалира тази банка са много по-виновни. Те не разбраха, че тази банка е пирамида. Патите на хората бяха внесени в банката, а потънаха в пирамидата и сега между 10-15% максимум 20% от парите в КТБ ще се върнат в държавата“, каза още Муравей Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама