12 изборни дела е гледал Шуменският административен съд

10:02, 07 дек 15 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
12 изборни дела по повод проведените местни избори за общински съветници и кметове на населени места,  са били образувани в Административен съд –  Шумен, съобщават от правораздавателната институция.

В тях са оспорвани законосъобразността на решения на Общинските избирателни комисии. Производствата бяха инициирани от кандидати за общински съветници в общински съвет Каолиново, Хитрино и Шумен и от кандидат за кмет на с. Мадара, като сочените основания за отмяна се свеждат до допуснати процесуални нарушения при провеждане на изборния процес и при определянето на действителните и недействителните бюлетини от страна на секционните изборни секции, както и за некоректно отразен преференциален вот за общински съветници.

От така образуваните 12 изборни административни дела девет бяха прекратени с определения на съда, с които са констатирани процесуални пречки за разглеждането на споровете по същество. Същите са влезли в сила като необжалвани пред Върховния административен съд на Република България.

По три административни дела съдът се е произнесъл с решения по същество, в които е обсъдил твърденията на жалбоподателите за порочност на изборните резултати, като същите са счетени за недоказани и неоснователни, поради което са отхвърлени, а административните актове на ОИК са потвърдени. Решенията не са били предмет на касационно оспорване пред Върховния административен съд на Република България и са влезли в законна сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама