Решават съдбата на "Св. Александър Невски" на закрито заседание

10:13, 07 дек 15 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чия е собствеността върху храм-паметника "Св. Александър Невски" Върховният административен съд (ВАС) ще решава на закрито заседание, предаде репортер на София Topnovini.bg. В 30-дневен срок ВАС трябва да реши дали жалбата е правно допустима.

Спорът е между сдружение "Будители" и Българската патриаршеска църква (БПЦ). Първите оспорват решението на служебния кабинет "Близнашки", който го даде на църквата.

"Дошли сме тук, за да молим тези, от които зависи (това решение), да бъдат честни и добри и да се изпълни решението на Министерски съвет", каза патриарх Неофит преди делото и добави, че не познава жалбоподателите.

"Имат си своите виждания, но не трябваше така изненадващо да внесат своите жалби", допълни духовният глава на нацията, изрязвайки надежда, че съдът ще отсъди в полза на църквата.

Една от критиките на "Будители" е, че не се правят ремонти.

"Храмът е голям, ценен, достоен и трябват много грижи, за да се поддържа добре. Сега за реставрацията имаме острото обещание, че ще се получат средства от Министерски съвет, но все още не сме ги получили", отговори патриархът.

Утре Светият синод ще връчи църковния орден "Св. Кирил и Методий" на бившия служебен премиер Георги Близнашки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама