Премиерът, куп министри и Кристалина Георгиева нищят българската икономика

10:25, 07 дек 15 / Политика 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Бюджетът е много важен, но не е най-важен за европейските политики. За България най-важно е да се впише в плана „Юнкер“. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия, отговарящ за бюджет и човешки ресурси, Кристалина Георгиева по време на националната дискусия „Да! На българската икономика“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тя подчерта като приоритетни за страната създаването на енергиен съюз и дигитален пазар. Цените на нефта остават ниски, еврото е ниско, Европейската централна банка продължава с ниски лихви, каза още Георгиева. Тя отбеляза тези фактори като позитивна тенденция за европейската икономика.

По отношение на европейските проекти Георгиева каза, че България трябва да продължи да използва еврофондовете. Но трябва да се обърне внимание и на качеството на проектите и какво се постига с тях, а не как са попълнени документите за кандидатстване.

„Колкото по-добре усвояваме, толкова по-големи шансове имаме да получим до 6% допълните пари“, каза еврокомисарят.

Георгиева успокои, че няма орязване на еврофондовете за България. Няма и отлагане на поемането на задължения. Относно това, което предстои да се случи в страната ни, тя се обърна със сентенцията „Помогни си сам, за да ти помогне Брюксел“.

Като проблеми за Европа тя отбеляза бежанската криза и овладяването на сигурността на Европейския съюз. Усещането за недоверие между страните-членки е друг от проблемите, който тя отбеляза. Според нея трябва да продължи възстановяването на европейската икономика, да се използват европрограмите, както и да се погасят задълженията на България към ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама