Почина археологът проф. Тотю Тотев от Шуменския университет

10:53, 07 дек 15 25 949 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Известният български археолог проф. Тотю Тотев е починал след боледуване, на 85-годишна възраст.

Повече от 30 години той е работил в Археологическия институт в Шумен, филиал на БАН.Ръководил е археологически разкопки и проучвания в първите ни столици Плиска и Велики Преслав, както и на други паметници от епохата на Първото българско царство.

Особено важни са приносите на проф. Тотев в изучаване на преславската художествена култура и старобългарското материално и духовно творчество през IX-Х век.

От 1990 г. е университетски професор и чете лекции по библейска и църковна археология, християнско изкуство, средновековна българска култура и история на Византия в Шуменския университет.

Проф. Тотю Тотев е бил декан на Факултета по българска филология, история и теология на висшето учебно заведение в периода от 1992 до 1995 година и ректор на университета от 1996 до 2000 година. Автор е на 10 монографии и над 200 научни студии и статии.

„Професорът беше един от най-големите хора, които познавам, истински човек и класически учен. Оставя бележита диря след себе си”,  каза Васил Тодоров, председател на ДСБ, партията на която проф. Тотев беше почетен председател.

Поклонението ще бъде утре от 10.00 до 12.00 часа в храма „Св. Възнесение“, а погребението- от 13.00 часа. Професор Тотев ще бъде погребан в алеята “Видни шуменци“ в гробищния парк.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама