Обмислят събаряне на балконите на блок „Свобода“, били опасни

11:30, 07 дек 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Налага се спешно укрепване на блок „Свобода“ в Добрич, тъй като състоянието му, по преценка на Камарата на инженерите, е предаварийно. За това съобщи заместник-кметът по устройство на територията Боян Коларов.

Становището на камарата е направено по искане на собствениците на няколко от апартаментите в проблемния от години блок в центъра на града. То е установило нарушения на конструкцията на конзолните балкони. „Години наред живеещите там са писали до Общината, като отговорът е бил, че те са собственици и имат ангажимент за укрепването. Сега нещата са ескалирали и технически балконите стават все по-зле“, коментира арх. Коларов. Почти всички тераси са провиснали и имат надлъжни пукнатини. Конзолните конструкции трябва да бъдат премахнати заради потенциалната опасност не само за живеещите, но и за преминаващите граждани.

Той е провел среща със собственици на апартаменти в блока, както и с всички домоуправители. Присъствали са и собственици на търговски обекти в партерната част. На нея са обсъдени възможните варианти. Най-вероятният е да бъдат изрязани терасите, които стават опасни, ще бъде изградена външна конструкция, към която ще бъдат прихванати нови тераси, поясни архитект Коларов.

Решено е Камарата на инженерите да направи оглед на всички тераси. Ще се търсят различни източници за финансиране, за което Общината ще окаже съдействие със своя административен капацитет, увери арх. Коларов. Първоначално ще се кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, тъй като, според Камарата на инженерите, състоянието е предаварийно. В крайния етап ще се кандидатства по Националната програма за саниране, като целта е процесът да приключи с паспортизация на сградата.

По думите на арх. Коларов, целият жилищен блок, който е претърпял две конструктивни укрепвания след силното земетресение през март 1977 година във Вранча, ще бъде инспектиран.

Сградата, наричана от някои „блок Страх“, е със сериозни увреждания след силното земетресение през март 1977 г. Тогава се разрушават 2-те колони в източната й част. Нито последвалото им укрепване, нито стомано-бетонните конструкции, изградени при следващия трус, предотвратяват разрухата. През годините от фасадата или терасите редовно политат късове, като един едва не уби 53-годишната Желка Г., която по чудо преживя 40-дневна кома. Друг път щастлива случайност пощадила бебе в количка. Парчето мазилка обаче ранило майката.

Според живеещите в блока, най-страшни са мрежестите тераси. Те са направени от хоросан и откърти ли се едно парче, всичко ще полети надолу, обясняват те. Други споделят, че не смеят да излязат на терасата, защото имат чувството, че някога ще стъпят във въздуха. Сградата е пред катастрофа, алармираха през есента на 2000 г. експерти от Научноизследователския институт по строителство. Общината бе обявила бедствено положение в блока, където живеят близо 140 семейства. Ситуацията в блока стресна тогавашният министър Евгени Чачев, като последвалото строително разследване се натъкна на скандални дефекти по носещата конструкция на сградата. Бетонните плочи пък са няколко пъти по-тънки от стандарта, на места замазката е по-дебела от самата плоча. Тогава държавата отпусна 340 000 лв. за спасяване на сградата. Според хората обаче укрепването е било неефективно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама