САЩ затягат визовия режим заради атентата в Калифорния

11:35, 07 дек 15 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Барак Обама поиска министерството на вътрешната сигурност и Държавният департамент да преразгледат визовата програма за годеници К-1, използвана от двамата нападатели, които застреляха 14 души и раниха други 17 в Сан Бернардино, щата Калифорния. Държавният глава определи масовата стрелба срещу невинни хора като терористичен акт.

ФБР продължава да разследва мотивите за масовото убийство от пакистанката Ташфин Малик, която е пристигнала от Саудитска Арабия в Съединените щати с виза К-1, за да се омъжи за родения в САЩ Саид Фарок. Граждани на чужди държави влизат в САЩ с такива визи, за да сключат брак с американци. През 2014 г. са издадени близо 36 000 такива визи, сочи статистика на Държавния департамент. От профила на Малик във Фейсбук стана ясно, че тя се е врекла във вярност на терористичната групировка "Ислямска държава" малко преди нападението.

Правителството на САЩ подготвя отделно от това промени в безвизовата програма, за да проследява пътници от 38 страни, които могат да влизат в САЩ без визи.

"Засега няма никаква индикация, че убийците са били направлявани от терористична група от чужбина. Ясно е обаче, че тези двама души са поели по зловредния път на радикализацията", каза Обама по време на обръщение към нацията, предавано от Овалния кабинет в Белия дом.

Той нарече бандити и убийци членовете на групировката "Ислямска държава" и обеща, че САЩ ще преследват терористите където и да се намират.

Обама прикани Конгреса да приеме закони, с които да засили контрола над личните оръжия, тъй като убийците от Сан Бернардино са успели лесно и законно да си набавят истински оръжеен арсенал.

Президентът направи телевизионното обръщение четири дни след като роденият в САЩ Саид Фарок и съпругата му Ташфин Малик, и двамата с пакистански произход, откриха огън в социален център в Сан Бернардино, Калифорния и убиха 14 души. Двамата бяха застреляни по-късно от полицията.

Има данни, че Фарук и Малик са били нападатели "единаци", които са се радикализирали от пропагандата на терористичната организация и са действали самостоятелно, поради което не са били наблюдавани от властите, отбелязва Ройтерс.

Ако се докаже, че е било свързано или мотивирано от войнстващия ислямизъм в чужбина, кървавото нападение в Сан Бернардино ще се окаже най-смъртоносното на американска земя след терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г.

Обама: Ще преследваме терористите, където и да се намират

В обръщението си към нацията Обама заяви, че САЩ ще предследват терористите, където и да се намират.

"Заплахата от тероризма е реална , но ние ще я преодолеем. Ние ще унищожим „Ислямска държава“ или която и да е друга организация, която се опитва да ни навреди. Има нещо, което Конгресът на САЩ може да направи още сега. Ако Конгресът, както мен смята, че ние участваме във войната против "Ислямска държава", той трябва да гласува за разрешение да се продължат военните действия срещу тези терористи“, заяви Обама.

Същевременно американският президент подчерта, че САЩ не трябва да се въвличат в мащабна война в Сирия и Ирак. "Това е, което иска „Ислямска държава“. То би довело до гибелта на хиляди наши военнослужещи и пресушаването на нашите ресурси", отбеляза Обама.

Съединените щати и съюзниците им разширяват борбата срещу Ислямска държава, каза Обама и приветства усилията на Великобритания, Франция и Германия, които засилиха участието си в тази борба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама