НЕК вече е на плюс 45 млн.лв.

12:10, 07 дек 15 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благодарение на ценовото решение от 1 август от минус 45, 7 млн.лв. дефицит на месец, НЕК излиза на плюс с 45,2 млн. лв. Това се похвали председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на конференция на тема: „Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?”, цитиран от „Фокус“.

С решението тогава се стигна до минимално увеличение на цените на тока за бизнеса и символично намаляване за потребителите. Доведе и до протести на работодателите.

„В последния месец на старото ценово решение – месец юли компанията е имала дефицит от 64,5 млн.лв.. От 1 август влиза в сила новото ценово решение и дефицитът намалява на 29 милиона, през септември намалява на 22 млн.лв., а през месец октомври НЕК излиза на плюс с 14,8 млн.лв.", обясни още той.

По думите на Иванов „съвсем категорично може да се заяви, че 2015 г. е начало на съществена реформа в енергетиката и всички нейни сегменти“.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък допълни, че Загубите на НЕК към 30 септември 2015 година са 218 млн.лв. в сравнените с 324 млн. през 2014 година. „Дефицитът на НЕК към момента е 3,7 млрд. лева. 2,3 млрд. от тях са в резултат от невъзстановените разходи от инвестиционни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ и 1,4 млрд. са тарифният дефицит, натрупан с годините в НЕК“, отбеляза министър Петкова.

„Създаването на фонд „Сигурност“ в българската електроенергийна система на практика даде възможност НЕК да бъде дофинансирана от приходите от вноските на всички производители на енергия“, посочи още тя.

Министър Петкова каза още, че от това как ние ще успеем да въведем пълната либерализация на енергийния пазар, от успешното въвеждане на този модел, ще зависи и финансовото състояние и оздравяването на енергетиката. Припомни, че на 11 декември предстои да бъде даден стартът на Българската енергийна независима борса.

 На 10 декември пък предстои да бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение за изграждането на интерконектора Гърция – България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама