Историческа победа на опозицията на парламентарните избори във Венецуела

12:20, 07 дек 15 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Историческа победа отбеляза опозицията във Венецуела на провелите се в страната парламентарни избори.

Коалияцията на демократичното единство е с най-много гласове, става ясно, след като Централната избирателна комисия обяви резултатите, въпреки че все още непълни.В еднокамарния 167-местен парламент опозицията ще има 99 места, а Единната социалистическа партия на Венецуела – 46 места. Очакват се резултатите за още някои места, където продължава броенето на гласовете, но те няма да променят съществено разпределението на силите

Хиляди излязоха по улиците на Каракас, за да отпразнуват паметната победа на опозията. За пръв път от 16 години политическите опоненти на чавистите (последователите на покойния президент Уго Чавес,б.ред.) получават мнозинство в законодателния орган.

Победата на опозицията е изключително рядко събитие в политическия живот на страната през последните десетилетия. Това събитие променя изключително политическия баланс в дълбоко разединетата страна, а също така в борбата за власт между дълго маргинализираната опозиция и правителството на президента Николас Мадуро - наследник на покойния Уго Чавес, смятат анализатори.

„Резултатите са това, за което се надявахме! Венецуела спечели! Неизбежно!“ написа в профила си в Туитър бившият кандидат за президент от опозицията Енрике Каприлес.

„Навлязохме в период на преход“, изтъкна опозиционният лидер Енри Рамос. Според него правителството е много слабо и президентът Мадуро няма да завърши мандатата си, който приключва през 2019 г., тъй като ще бъде отстранен с „конституционни средства“ като свикване на референдум, промяна на конституцията или принуждаване да подаде оставка.

Президентът Николас Мадуро заяви, че признава поражението на управляващите и призна „неблагоприятните“ резултати след вота.

„Ние сме тук, с морал и етика, за да признаем тези неблагоприятни резултати“, заяви в обръщението към нацията 53-годишният Николас Мадуро. Той смята, че резултатите са вследствие на водената срещу него „икономическа война“.

Венецуела се бори с високата инфлация, двегодишна рецесия и дриги сериозни икномически проблеми. Стараната е сериозно зависима от приходите от продажбата на петрол, а резкият спад на цената на суровината на световните световните пазари постави правителството в много тежка ситуацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама