Кметът на Шумен изпрати съболезнователен адрес до близките на проф. Тотьо Тотев

12:21, 07 дек 15 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Шумен Любомир Христов изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на проф. Тотьо Тотев, виден български историк, археолог и медиевист. Това съобщиха от пресслужбата на Общината.

В съболезнованията по повод загубата на големия учен, изпратени от кмета на Шумен Любомир Христов, се казва:

Уважаемо семейство Тотеви,

Ръководството на община Шумен се присъединява към скръбта ви за тежката загуба на проф. Тотьо Тотев, почетен гражданин на Шумен.

Трудно се намират думи за утеха, когато се прощаваме с близък човек, но в тези минути на почит искам да изразя дълбокото си преклонение пред неговото име.

Разделяме се с личност, неразривно свързана с проучването, опазването и представянето на историческото и културното наследство на България.  Научен ръководител на редица археологически обекти, автор на многобройни научни публикации и изследвания той се наложи като един от най-уважаваните професионалисти и общественици с голям принос за развитието на българската наука. Неговият всеотдаен труд като археолог и медиевист е високо оценен и получава професионално и обществено признание у нас и по света.

Професор Тотьо Тотев се нарежда сред ярките личности на нашето време с изключителни заслуги за развитието на археологическата наука и за популяризирането на културното ни наследство, за което единодушно бе удостоен с високото звание „Почетен гражданин на Шумен“.

Животът и делото му остават пример за всеотдайност, душевна енергия и стремеж към знания.

Поклон пред светлата му памет!

Своите съболезнования на близките на проф. Тотьо Тотев изказа и областният управител Донка Иванова.

„Разделяме се с уважаван и авторитетен учен и университетски преподавател, с личност, която излъчваше гражданско достойнство. С богатата си научноизследователска дейност, посвещавайки целия си живот за проучване и популяризиране на средновековната българска култура, проф. Тотев остави ярка диря в историческата ни наука“, се казва в съболезнованието.

„Всички ние ще помним с почит и чувство на възхищение мъдрото му слово, патриотичен дух и родолюбиво дело. Поклон пред паметта му“, пише още в писмото си областният управител Донка Иванова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама