Бизнесът с резерви към програмата за слабо развитите райони

12:53, 07 дек 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Част от бизнеса изрази съмнения по сроковете и финансовите инструменти за изпълнението на инвестиционната програма за Северозапада, Родопите, Странджа и слабо развитите райони. Това стана на националната дискусия "Да! На българската икономика", в която участваха зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министри, свързани с икономиката, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"За да е успешна програмата за целенасочена политика за слабо развитите региони, са необходими партньорство, реални проекти и проектна готовност", каза регионалният министър Лиляна Павлова. По отношение на изграждането на интермодални пристанища и терминали тя каза, че е нормално да се започва от Варна. По нейните думи държавата не може да инвестира в изграждане на пристанища, но може да ги предостави на бизнеса, който да развива такъв тип инфраструктура.

Като приоритет за Министерството на регионалното развитие и благоустройство Павлова представи програмата за регионално развитие от стария програмен период, която да бъде максимално разплатена до края на годината. Тя отбеляза, че през новия период министерството е готово да предостави на бизнеса допълнителни 370 млн. лева за градска и туристическа инфраструктура. Според нея това ще привлече близо 1 млрд. лева инвестиции от бизнеса. Друг приоритет, който тя изтъкна, е приключването през месец февруари 2016 г. на реформата във водния сектор. Павлова отчете и изграждането на пътна инфраструктура с максималното използване на еврофондовете и предстоящото въвеждане на ТОЛ системата по пътищата. Реформа в кадастъра на България и национална програма за енергийната ефективност за малкия и средния бизнес са сред другите приоритети, които тя отбеляза за 2016 г.

Малко над 100 млн. евро е участието на страната в „Инициативата за малки и средни предприятия“ 2014 – 2020, каза вицепремиерът Томислав Дончев. По неговите думи парите ще бъдат готови през следващата година. Дончев изтъкна, че дуалното обучение няма как да има положителен ефект без участието на бизнеса. "Много от секторите работят под потенциала, който имат. Те трябва да търсят и нови пазари", каза още той. И допълни, че трябва да се развиват северозападните части на страната, като се изградят добри пътища.

Дончев посочи като добър фактор усвояването на европарите, което стартира година по-рано в сравнение с предходния период. Според него трябва да се промени събираемостта на местните данъци и такси.

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов каза, че няма да търпи никой да не си е платил данъците. Темповете на растеж в България ще продължат да растат, смята той заради стабилността, която се наблюдава, като това ще доведе и до повече разходи в икономиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама