Цацаров атакува Иван Костов, не иска „доверения човек“ на Радан Кънев за "Яневагейт"

13:19, 07 дек 15 25 636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Наказателнопроцесуалния кодекс няма понятие “доверен човек”. Може да го има в партийно-политическата лексика, но това не е повод да го въведем и в прокурорската работа.

С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров на практика отказва да вземе под внимание предложението на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев. Лидерът на ДСБ поиска бвинител номер едно да посочи свой „доверен човек“, който да разследва записите с разговора между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова.

Иван Костов стои зад скандалите

В интервю за „24 часа“ Цацаров индиректно обвини бившия премиер Иван Костов за разразилия се скандал „Яневагейт“, както и за появилата се информация в сайта „Медиапул“, че Европейската комисия иска главният прокурор да напусне поста си заради записите. От ЕК категорично отхвърлиха това да е вярно.

„Това не са независими съпричинители, а целенасочено действащи съизвършители. Сред тях е една политическа сила и нейната лаборатория (бел. ред. Иван Костов е ръководител на Лаборатория за изследване на политическите рискове и кризи към Нов български университет). Сред тях е един министър, който всеки ден обещава конструктивизъм и всеки следващ ден опровергава себе си. За медиите на семейство Прокопиеви главният прокурор отдавна е основна цел, независимо че публикациите някак вече доскучават“, заяви Цацаров.

Това не е първо обвинение към Костов за скандалите в съдебната система от последните седмици. Преди време лидерът на ДПС Лютви Местан също намекна, че бившият премиер стои зад всичко това, но и той не назова името му директно.

Цацаров добави, че от записите му е направило впечатление „пределната откровеност на един участник и предпазливата сдържаност на друг“.

Какви промени в системата иска Цацаров

Главният прокурор посочи две неща, които всеки ще подкрепи по време на дебатите за съдебната реформа - разделянето на ВСС на две колегии, както и новите правомощия на инспектората.

„Имам усещането, че по същия начин ще бъде оценено и предложението за избиране на парламентарната квота в съвета с квалифицирано мнозинство – 2/3 в полза на депутатите. Оказа се, че някой се опитва да представи като най-важния ключ към успеха на реформата съотношението вътре в колегиите, и то точно определено съотношение. Колкото е важно в съдийската колегия да не доминира политическата квота, толкова е важно това да се случи и за прокурорската. Няма независимост на съдебната власт, ако такива гаранции има само за една от нейните съставни части“, каза още Цацаров.

Именно отнемането на мнозинството на прокурорите в тяхната колегия бе част от т.нар. „исторически компромис“ на първо четене, но бе отхвърлено от ресорната комисия преди второто четене, заради поправка, внесена от АБВ и подкрепена от ДПС.

Други важни стъпки, които Цацаров посочи са спешни промени в наказателния процес, които да го ускорят и в същото време да прекратят безумната практика на безкрайното връщане на делата за доразследване. Нови норми за длъжностните престъпления и престъпленията против стопанството, съобразени с новите реалности или поне с това, че отдавна вече в страната ни няма само една форма на собственост, предлага още главният прокурор.

Как ще ги стигнем румънците

Според Цацаров „нито корумпираните, нито некадърните и мързеливите са само в прокуратурата“.

„Те са навсякъде в системата, колкото ги има например в Софийската градска прокуратура, толкова са и в столичния градски съд. Точно затова не мога да позволя прокуратурата да се превърне в единствена мишена на хора с нездрави политически и икономически интереси. Защото, ако сочим непрекъснато Румъния за пример, трябва да сме пределно откровени: такава прокуратура може да работи само ако действа съд, който правораздава като съда в Букурещ“, завършва главният прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама