Ще обучават мигранти на български език в Бургас

13:21, 07 дек 15 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предвижда се неправителствени организации в Бургас да обучават мигрантите и техните деца на български език. Това съобщи днес на пресконференция секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Десислава Василева по време на откриването на обновения Консултативен център. По нейните думи, за момента няма трайно уседнали такива деца на територията на областта.

„Специалисти от нашия Консултативен център се очаква да работят с деца на мигранти, като те могат да бъдат включени в програмите, които провеждаме, например арттерапия, превенция чрез спорт и т.н.”, коментира Десислава Василева и допълни, че в Бургас и региона не са се извършвали никакви деяния от такива деца.

„Колегите в София и Пловдив имат доста работа, там са се появили противообществени прояви на деца на мигранти. В Бургас подобни прояви няма, тъй като няма трайно уседнали такива деца, те са само преминаващи”, обясни Василева.

Тя сподели още, че основните теми, по които работи Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, са терор, рекет и вербуване в интернет.

„Извършихме превантивна работа в училищата, като тази година темата е „Кой е срещу мен в мрежата?”. Първото обучение се състоя с ученици в ОУ „Братя Миладинови. След това бяхме и в ОУ „П.Р.Славейков”. Предстои да проведем обучение в Спортното училище. От Областната дирекция на МВР пък ни предоставиха филма „Непростимо”, който е за трафика на деца и педофилията. Този филм е добро начало за започване на разговори в тази насока”, каза още Десислава Василева.

В заключение Василева добави, че Консултативният център е на разположение на всички граждани, които имат проблеми в семействата, свързани с поведението на децата си, и които се притесняват да отидат при педагогическия съветник в съответното училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама