Комплексна експертиза изяснява спорни моменти по екологично дело в Русе

13:26, 07 дек 15 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комплексна експертиза ще бъде назначена по дело, в което жалбоподатели са „Полисан“ АД, сдружение „Екологично бъдеще за децата и жителите на град Мартен“ и ПП "Зелените". Те оспорват различни части от едно и също решение на РИОСВ-Русе.

Припомняме, от сдружението са срещу ОВОС, която не позволява изграждане на нов комплекс за хидрокрекинг. Другите две юридически лица пък са против дадената възможност на фирмата да разшири производството си на битум и гудрон от 10 000 на 200 000 тона годишно.

Днес съдът прие писмени доказателства, а страните се опитваха да докажат, какъв е статутът на 600-те декара площадка на унищожения Комбинат за тежко машиностроене, където сега са настанени множество фирми, включително и „Полисан“ АД.

По време на заседанието стана ясно от справка, изпратена от Басейнова дирекция, че на територията на Комбината има изградена канализационна система за дъждовни води, която се зауства в река Дунав, както и проект за пречиствателна станция за отпадъчни води, която обаче не е построена.

За да се изясни, какъв точно е статутът по градустройствения план на Русе за УПИ 20, 22 и 26 (в КТМ) и други спорни моменти, ще бъде назначена комплексна експертиза. В тази връзка съдът даде на страните 7-дневен срок, в който да подготвят въпросите си към вещото лице, което ще изготви експертизата. Подходящ експерт ще бъде търсен тепърва, отново от съда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама