Белгия издирва 160 предполагаеми терористи

13:28, 07 дек 15 / Свят 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Белгия е обявила за международно издирване около 160 свои граждани, осъдени задочно или заподозрени за тероризъм, съобщи федералната прокуратура, цитирана от РИА Новости. В най-големите антитерористични процеси в страната досега преминаваха без присъствието на повечето от подсъдимите лица. Срещу някои от тях вече има издадени присъди, но остава противоречива информацията къде се намират тези лица и дали изобщо са живи.

Белгийски съобщиха по-рано, че прокуратурата е започнала над 270 дела само през тази година срещу заподозрени за тероризъм.

945 белгийски граждани са включени в списъка на лицата, свързани с войната в Сирия по данни на министерството на правосъдието. В листата фигурират лица, които вече са в азиатската страна, хора, които са тръгнали или планират да тръгнат към Сирия, такива, завърнали се в Белгия, и лица, на които местната полиция е попречила за заминат за Сирия.

По данни на белгийската телевизия VRT за всеки вербуван в Белгия джихадист Даеш плаща между 1000 до 9000 евро. Най-ценни за терористите били IT-специалистите и медицинските работници. По различни оценки в Сирия на страната на екстремистите се бият 400 до 500 белгийски граждани, убитите до момента са 100.

Белгийската полиция съобщи, че до момента от близкоизточната страна обратно в Белгия са се върнали 130 наемници, 85 от които са жители на "Моленбек" –брюкселско предградие, населено предимно с мигранти и смятано за "гнездо" на терористите.

Най-малко трима от терористите, извършили атентатите в Париж на 13 ноември, са от този брюкселски квартал. Там живеел и предполагаемият и незаловен организатор на нападенията Салах Абдеслам.

В края на ноемрви властите в Белгия обявиха най-високото ниво на терористична заплаха - 4 степен, кото се тълкува като „сериозна и непосредствена заплаха за терористичен акт”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама