Медици работили по над 24 часа без почивка, установи трудовата инспекция

13:30, 07 дек 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекарите и медицинският персонал масово полагат извънреден труд в нарушение на трудовото законодателство, установи извънредна проверка на Главната инспекция по труда, съобщиха от ведомството. Масираната проверка беше назначена след случая с битото от акушерка бебе в столичната болница “Софиямед“ през април тази година. Тогава стана ясно, че акушерката е давала 24 часови дежурства без почивка.

От Инспекцията по труда съобщиха, че по време на извънредната кампания от май до края на ноември са установени 4117 нарушения на трудовото законодателство при 839 проверки в 586 лечебни заведения в цялата страна.

Повече от 2/3 от нарушенията - 2815 броя, са свързани с трудовите правоотношения, останалите са свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Проверките доказаха, че най-сериозни в сектора са проблемите с работното време и почивките - с тях са свързани почти половината от установените нарушения в областта на трудовите правоотношения, обясниха от Инспекцията по труда.

Най-разпространена е практиката със сключване на граждански договори да се прикриват трудови правоотношения. По силата на тези граждански договори се заплаща положеният в нарушение извънреден труд. Гражданските договори се използват и за въвеждането на 24-часови смени, които са забранени, тъй като не позволяват осигуряването на задължителната според Кодекса на труда 12-часова междудневна почивка. В тези случаи служителите работят 12 часа по трудов договор и след това още 12 часа по граждански, макар че имат установено работно време и работно място, което по същество е прикриване на трудово правоотношение.

Има констатирани медици с по два трудови договора на пълен работен ден, обикновено с големи болнични заведения, което само по себе си е недопустимо. Въпреки това същите имат сключени и граждански договори, с които по същество се прикрива трудово правоотношение. В тези случаи контролните органи на Инспекцията по труда не могат да приложат законовите си правомощия и да обявят трудово правоотношение, тъй като ще узаконят полагането на труд повече от 12 часа на ден при нарушаване на междудневната и седмичната почивка.

Инспекторите по труда могат да наложат единствено административна санкция на работодателя, допуснал нарушението.

Проверките показаха още една порочна практика в лечебните заведения - при разпределението на работното време да се планира извънредният труд за оказване на медицинска помощ, с аргумента, че той е разрешен от Кодекса на труда. Кодексът на труда обаче допуска само по изключение извънреден труд за оказване на медицинска помощ, т.е. когато заради непредвидими обстоятелства не е имало как работата да бъде завършена в законоустановеното време.

В случая с планирането на този вид извънреден труд се създава впечатление, че причината за полагането му не е допълнителни дейности или работа, която не е могла да бъде завършена в законоустановеното работно време, а липса на достатъчно персонал.

Поради липсата на достатъчно специалисти, които да работят във всяка смяна, се налага част от персонала да поема допълнителни смени или да работи извън работното време на граждански договори.

По отношение на условията на труд най-чести са нарушенията, свързани с обучението и инструктажа на работещите в болниците. Следват нарушенията, свързани с обезопасяването на работното оборудване, и най-вече неосигурена защита срещу директен и индиректен допир до електричество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама