Обекти от капиталовата програма на Добрич може да останат неразплатени

13:34, 07 дек 15 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има риск обекти от програмата за капиталови разходи на Община Добрич да останат неразплатени до края на годината. За това алармира финансовият зам.-кмет Елка Димова. Причината е слабото изпълнение на плана за приходите от продажба на общинско имущество. Те са изпълнени едва на 30 %. Точно тези постъпления в местния бюджет обаче, по указание на Министерството на финансите, се използват целево – за финансиране на обекти от капиталовата програма. Фактът, че при планирани 2 300 000 лева са събрани едва 670 000 лева, ще създаде риск да останат неразплатени капиталови разходи до края на годината, обясни Елка Димова. Макар изпълнението на няколко обекта от нея да не е стартирало, то икономията от това би била едва около 127 000 лева, което е недостатъчно, за да се покрие недостигът. Предстои да се направи анализ на причините изпълнението на това приходно перо да е толкова малко.

Изпълнението на приходната част на бюджета на Община Добрич към момента е 82%, като до края на годината се очаква да стигне до 87-88 %, съобщи зам.-кметът Елка Димова.

Изпълнението на плана за местни приходи е около 96 % и прогнозата е до края на годината да достигне 100 %. По-слаба е събираемостта от патентен и туристически данък, която обаче се компенсира от други данъци. Добре, според финансовия зам.-кмет, върви и изпълнението на приходите от наеми – 93-94 %, като очакванията са до края на годината да достигнат 89-99 %.

Приходите от такси са 85 % спрямо годишния план. Причината за това е основно несъбирането на такса за предучилищните групи в детските градини в продължение на два месеца, когато те бяха отменени с решение на Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама