Намаленото доплащане на лекарствата по здравна каса ще се забави

13:51, 07 дек 15 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Забавят въвеждането по промените в наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти с два месеца. Тя трябваше да бъде въведена този месец, но след среща между здравния министър Петър Москов и Българския фармацевтичен съюз стана ясно, че ще се се прилага от 16 февруари следващата година.

Целта на отлагането е цялата система да получи възможност плавно да се адаптира към новите изисквания, залегнали в наредбата, за де не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациента.

В двумесечния период до влизането ѝ в сила ще бъде приспособен аптечният софтуер, да бъде подсигурен контрол върху софтуера на здравната каса и операторите в системата ще реализират лекарствата, закупени по старата наредба - преди действието на ценовия коридор.

Припомняме, че с промените в наредбата се въвежда ограничение пациентите да не могат да доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент от дадена група. Ограничението се отнася до лекарства от един вид – например за високо кръвно налягане, където най-евтиният продукт се покрива напълно от НЗОК, но същевременно има и няколко по-скъпи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама