Ченалова допусна, че може да е била подслушвана

14:15, 07 дек 15 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уволнената съдия Румяна Ченалова допусна, че срещу нея може да са използвани специални разузнавателни средства (СРС) и с тях да са записани разговорите й със бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Тя препоръча да се направи проверка за подобни разрешения на територията на цялата страна, а не само в двата софийски съда.

Главният прокурор Сотир Цацаров преди време заяви, че срещу Ченалова няма прокурорски СРС. На това напомняне тя допусна: “Може да са незаконни”. Предположението дойде след въпроси на членове на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), който днес изслуша Ченалова. Владимира Янева пък не дойде. Те са питали уволнената съдийка дали около нея е имало оперативно интересни лица, срещу които може да са използвани СРС. Пред журналисти Ченалова заяви, че по онова време тя е била такова лице заради заведено през януари дело, за което тя е научила чак през април т.г.

На проваленото изслушване членовете на Етичната комисия са питали съдийката единствено дали се е срещала с премиера Бойко Борисов, на което тя е отговорила утвърдиелно. “Срещнах се с него след изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан. “Той изрече клевети, каза “съдия Ченалова е или корумпирана, или некадърна”. Единственият човек, който може да вземе отношение, това е министър-председателят. Поисках разговор в тази насока. Той е бил посетен и от френския посланик по този повод, както и от други посланици”, обясни тя.

Не са й били задавани въпроси обаче за членове на ВСС, чийто имена също се чуват в записите - като например председателят на същата комисия Ясен Тодоров и Живко Узунов, който Янева определя като доверения човек на Борисов във ВСС. “Никой не ме попита за членовете на ВСС. Бих могла да им кажа, че са в близки отношения, че Милка Итова (член на ВСС - б.а.) често е идвала в кабинета на Янева в СГС. Дори тя върна едно предложение за дисциплинарно производство на Янева - за Елка Пенчева”, разказа Ченалова. На въпрос защо, според нея, Янева не е дошла на изслушването, Ченалова заяви: “Явно не иска да застане очи в очи с мен, сигурно се притеснява”.

Попитана за днешния запис, изтекъл в сайта “Биволъ”, тя заяви, че не го е слушала. Но си спомня подобен диалог. И посочи, че Янева не е искала да се обажда на Янева “заради делото на Цветанов и поради лични причини”.

Преди изслушването на Ченалова на заседанието на Етичната комисия бе адвокат Иван Тодоров, посочен от съдийката като човек, често посещаващ Янева в кабинета й. Самият той отрече всички обвинения и заподозря, че Ченалова го топи нарочно. Тодоров обаче не изрече публично какъв би бил възможният мотив.

Очаква се тази сряда на Ченалова да бъде връчна поредна призовка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама