Цеко Минев плаши със спиране на лифтовете на Витоша

14:41, 07 дек 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лобизмът на еколозите застрашава най-много Витоша, защото там инфраструктурата е остаряла, и ако не се подмени, скоро може да спре. Това заяви Цеко Минев, президент на Българската ски федерация и крупен банкер, в интервю за вестник „24 часа“.

„Аз все по-рядко ги наричам еколози и ги назовавам с истинското им име – лобисти“, коментира Минев. „Техният лобизъм в момента застрашава най-много Витоша, тъй като там инфраструктурата е много остаряла и ако не бъде подменена, в близките години е много възможно лифтовете да спрат да функционират. Как София ще бъде Европейска столица на спорта през 2018 година без достъп до Витоша“, добави той. 

Минев дава примери със ски курорти в Сърбия, Македония, Канада и Япония, които се намират в зони със същата степен на защита като Пирин и Рила. По думите му в природни паркове във Франция и Италия има не само курорти, а и винарни и ферми, а на Витоша имало само една работеща писта и 5 лифта, които не могат да се подменят. 

В обширното интервю Минев се оплаква, че еколозите очерняли България като дестинация за инвестиции. „Въпреки че тези лобисти губят почти всички дела в съда, дейността им дава много лоши сигнали и надали са много хората, които биха решили да инвестират в зимна инфраструктура, когато разрешителните в Австрия се вземат максимум за 16 месеца, а в България – за 16 години“, отбеляза той и каза, че ако се проследят парите, ще бъдат открити обвързаностите и че лобирането не било в български интерес. 

По думите на банкера, преди да се говори за каква природа ще оставим на децата си, трябвало да сме сигурни, че изобщо ще има деца в България след 50 години. Според него демографският срив можело да бъде избегнат чрез балансирано развитие на регионите. „Истината е, че не можем да задържим младите хора по родните им места, ако им забраним напълно да ползват природните ресурси“, отбеляза Минев. „Такова противопоставяне на зимни спортове, туризъм и екология няма нито в Европа, нито по света.“

Според него в Европа няма противопоставяне между зимните спортове, туризма и екологията, а всичко се решава чрез диалог. „Крайно време е заедно с държавата да се намери изход от тази патова ситуация, от която обществото само губи“, коментира Минев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама