Плевнелиев: Реформите продължават и през 2016 г.

14:45, 07 дек 15 / Политика 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инвестициите в икономката нарастват, налице е икономически растеж. Този отчет за страната през 2015 г. направи президентът Росен Плевнелиев пред посланиците в България на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той каза също, че ще положи усилия реформите да не се отлагат.

Напредъкът, който има България, е по отношение на пенсионната реформа, енергийния сектор и сектор „Сигурност“. „Реформата в сектор „Сигурност“ е факт и специалните служби вече работят съобразно законови разпоредби – нещо, което години наред не се беше случвало“, каза Плевнелиев.

Според него реформи през 2016 г. трябва да има в здравеопазването и образованието. Той посочи пред посланиците, че вече е въведено дуалното професионално обучение. За реформата в съдебната система президентът каза, че тя е „реформа на реформите“. Според него тя няма да приключи само с промени в основния закон. Той изрази и надеждата конституционните промени да бъдат гласувани в Народното събрание.

Във връзка с електронното дистанционно гласуване държавният глава изрази очакването си, че през месец януари 2016 г. парламентът ще вземе положително решение за въвеждането му.

По темата с бежанската криза Плевнелиев отбеляза, че страната ни стриктно прилага европейските правила при охраната на външната граница на ЕС, като регистрира бежанците, които влизат на наша територия. Според него оградите по границите са временно решение. По неговите думи всички държави трябва да имат общ подход за справяне с миграционна вълна и да изработят механизъм за разграничаване между бежанци и икономически имигранти.

Президентът припомни и дългосрочните цели на България до 2020 г. Сред тях са членството ни в Шенгенското пространство и влизането във валутния механизъм ERM2, който е преходен за членство в Еврозоната. Според него е възможно те да се случат до средата на 2018 г., когато страната ни поема председателството на ЕС.

Плевнелиев каза още, че през 2016 г. страната ни може активно да определя регионалния дневен ред. До месец юни догодина България председателства Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а през месец септември ще бъде домакин на срещата на президентите от Групата „Арайолуш“. Тогава се очаква у нас да пристигнат 11 държавни глави на страни от ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама