Победата на националистите обедини левите във Франция

14:48, 07 дек 15 / Свят 25 208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крайнодясната опозиоционна партия Национален фронт спечели убедително първия тур на регионалните избори във Франция. Партията на националистката Марин льо Пен и племеницата й Марион Марешал-Льо Пен събира между 28-30 процента от гласовете на провелите се в неделя избори. Управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд претърпяха поредния провал и са едва на трето място с около 23 на сто. Втори са републиканците на бившия държавен глава Никола Саркози, постигнали резултат от около 27%. Данните все още са предварителни и прогнозни, но е ясно, че партията на льо Пен води в поне шест региона, отбелязва Фигаро.

Обединение на левицата

Веднага след обявяването на лошите резултати за левицата, нейните лидери обявиха, че на втория тур ще се явят обединени - социалисти, комунисти и еколози в единен строй срещу крайнодесните. Лидерът на Републиканската партия Саркози обаче категорично заяви, че няма да участва в общ фронт с каквито и да са леви срещу Марин льо Пен.

Депутатът от Социалистическата партия Пол Кристиян призова за „обединение вляво“ и изрази надежда за „нов политически ред в страната" след втория тур.

Десните не са готови да управялват, смятат от партията на републиканците

"Дясното не е официален лидер", заяви републиканецът Ерик Вьорт по повод поражението на партията му. „Десните не са готови, републиканците също не са подготвени. Ние не сме в състояние да водим битка за власт", изрази притесненията си относно резултатите депутатът и бивш министър на труда.

Терористичните нападения в Париж  - причина за успеха на Марин Льо Пен

Анализатори смятат, че терористичните нападения от 13 ноември са предизвикали огромна националистическа вълна, довела до силните резултати от тази неделя. Подкрепата за партията на Марин Льо Пен скочи рязко след атаките в Париж. Националистката привлича привърженици във всички социални слоеве. Тя периодично критикува външната политика и политиката по отношение на мигрантите, водена от Европейския съюз. Лидерът на крайната десница напоследък си спечели дивиденти и с изкаванията си по повод бежанската криза. Тя поиска нелегалните имигранти и тези, които разпространяват омраза, систематично да бъдат експулсирани в страните им по произход.

Марин льо Пен, която води с 40% в своята област Нор-Па-дьо-Кале, намиращ се близо до Ла Манша, който пък е цел на мигранти, искащи да преминат във Великобритания, приветства победата и нарече партията си единствен изразител на републиканските ценности на Франция. Тя призова всички французи да я подкрепят и на балотажа след седмица.

Местните избори – водеща тема на националните и местни ежедневници

Регионалните избори са водеща тема на днешните вестници в страната. Всички издания във Франция днес отразяват историческия пробив на Национален фронт и провала на опозията. Редица ежедневници съобщават, че „националистическата вълна“, породена от „страх и ужас“ е „предупреждение към Европа“. „Урните днес говориха на висок глас“ е коментарът на водещ местен френски ежедневнил.

Изборите за местна власт във Франция се провеждат в два кръга. Избирателите определят кои ще са 1910-те местни представители в областните и общинските съвети, за които се борят повече от 21 400 кандидати от над 170 различни партии и предизборни коалиции. Изборите се определят като "генерална репетиция" за всички политически сили във Франция преди парламентарните и президентските избори през 2017 година. Вторият тур ще бъде след седмица - на 13-ти декември.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама