Две телефонни измами за над 12 хил.лв. са станали в Русе

14:48, 07 дек 15 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За поредни телефонни измами съобщава ОД на МВР - Русе.

В първия случай възрастна русенка се е разделила с около 9700 лева, които е предала на измамници за “лечението на свой роднина”. Престъплението е реализирано на 04.12.2015 г., когато около 13:30 часа неизвестен позвънил на домашния телефонен на 82-годишната, представил се за лекар и успял да я убеди, че брат й, който е в чужбина е пострадал при злополука и ще са нужни медикаменти на стойност 9000 евро, които трябва да се заплатят и на по-късен етап да й се възстановят от здравната каса. 

Жената обяснила къде живее и по искане на мнимия лекар започнала да диктува номерата на банкнотите, които щяла да предаде на изпратен човек пред блока й. Около 15:00 ч. пуснала през терасата, на непознат мъж, хартиен плик, съдържащ сумата от 950 лв и 2500 датски крони. В проведения разговор по телефона жената е била убедена също да изтегли от банка и сумата от 8 000 лв. По-късно около 16:30 часа неизвестен позвънил отново на домашния й телефон, представил се от криминална полиция. Той пък й обяснил, че разполага с информация, за това че е измамена и е изтеглила 8 000 лв. Мнимият полицай пояснил също, че вече имало задържани измамници, но трябва да бъдат задържани още и за целта тя трябва да продиктува номерата на банкнотите, които в последствие да послужат като доказателство, а след това ще й бъдат върнати на следващия ден. Така по-късно тя пуснала през терасата, найлонов плик съдържащ сумата от 8 000 лв. и получила указание да чака на линия до 22:00 ч. В крайна сметка е станало ясно, че е измамена и сигнализирала в полицията. Случаят е бил документиран от разследващите, започнато е досъдебно производство за престъпление по чл. 209 от НК.

Друга русенка също е станала жертва на измама, тя е загубила около 3000 лева. Сигнал за него е подаден на 6.12.2015 г. в 19 ч. във Второ РУ. Същият ден преди обед на домашния й телефон е позвънил мъж, който тя припознала за своя син, живеещ в чужбина. Той обяснил на 86-годишната жена, че негов познат лекар иска да закупи медицински пластини. За целта й продиктувал мобилен номер, на който тя да се обади на негов познат, който имал магазин и да купи от него въпросните пластини. Жената набрала посочения номер и разговаряла с въпросния собственик, който й поискал първоначално сумата от 36 000 лв., но след като тя  му казала,че има само 1 000 евро и 1 000 лв, оставени от сина й, мъжът казал да му ги опише по номинали. После тоя я попитал с какво е облечена и й дал указания да слезе пред входа на блока с парите, поставени в найлонов плик, където щял да изпрати негов познат за да ги вземе. Пред дома си тя предала хилядарките от евро и лева на непознат мъж. По-късно станало ясно, че е измамена и посетила Второ РУ. По случая е заведено досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама