Преговаряме с 9 банки за кредит за задълженията на НЕК

14:56, 07 дек 15 / Политика 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В момента се съставя графикът за преговорите с 9-те банки, заявили готовност да осигурят заем за Българския енергиен холдинг. Имаше открита процедура за избор на банка или банки, които да осигурят ресурса, който БЕХ търси, за да може да се разплати с двете американски централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в конференция "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?", организирана от Българския енергиен и минен форум.

„От тях очакваме конкретни оферти след преговорите. Темата за държавна гаранция с тях е изяснена окончателно, по отношение на лихвите се водят преговори от БЕХ, надявам се те да приключат успешно. Сумата остава същата – 650 милиона евро“, уточни още енергийният министър.

Тя каза, че от тези тези 650 милиона, 325 милиона веднага ще отидат в българските мини, тъй като двете централи дължат на мините точно толкова.

„Водихме разговори с двете централи, като с “ЕЙ И ЕС Гълъбово” сме постигнали договореност, че срокът ще бъде удължен до 26 февруари 2016 година, а с „Контур Глобал“ също текат разговори за удължаване на този срок, така че се надявам наистина да го удължим и да се справим в рамките му“, каза министър Петкова.

Тя допълни, че в момента се съставя графика с 9 от 25-те банки, които са потвърдили и са подписали споразумението за конфиденциалност по отношение на водените преговори.

Междувременно по-рано днес шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че благодарение на ценовото решение от 1 август от минус 45, 7 млн.лв. дефицит на месец, НЕК излиза на плюс с 45,2 млн. лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама