СДВР пише тестове за охранителите в училищата

15:48, 07 дек 15 / Политика 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) ще се включи в разработката на методически указания, обучения и тестове за проверка на дейността на фирмите, охраняващи детските градини и училищата на територията на София, съобщават от пресцентъра на Столична община. Днес се е провела работна среща между директора на СДВР Младен Маринов, столичния кмет Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, на която са били представени и резултатите от извършената до момента съвместна проверка между общината и органите на реда за дейността на охранителните фирми. До момента са проверени 45 училища и детски градини в районите “Слатина”, “Лозенец” и “Витоша”, информират от “Московска 33”.

Проверките обхващат състоянието на охраната, осъществяване на пропускателния режим, наличие на лиценз на охранителните фирми или звената за самоохрана, изправност на системите за видеонаблюдение и СОТ, както и познаване и изпълнение на задълженията от страна на дежурните охранители. Договорите с охранителните фирми са сключени с директорите на учебните и детски заведия или с районните кметове.

Съвместно с директорите на проверяваните учебни и детски заведения са направени препоръки за воденето на регистъра за посетители, контролирането на аварийните изходи, редът за допускане на автомобили в дворовете на училищата и недопускане спирането на МПС пред аварийните изходи.

Експертите са препоръчали монтиране на паник-бутони за бърза реакция, осигуряване на достъп до аварийните изходи. Дирекция „Сигурност” ще организира работна среща с представители на фирмите, които охраняват учебните и детски заведения, на която да се дадат конкретни писмени указания. Кметовете на райони имат задачата да следят за стриктното изпълнение на договорите за охрана и съвместно с Дирекция „Сигурност” да организират извършване на проверки за състоянието на охраната и мерките за сигурност на учебните и детски заведения.

“Сигурността на децата и охраната на общинските училища и детски градини е сред най-важните ни задачи. Засилването на контрола е водещо в работата на всички институции”, каза кметът Йорданка Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама