В пловдивския район "Тракия" стартира проект за по-добър живот на инвалиди и самотни стари хора

16:04, 07 дек 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 януари 2016 г. започва изпълнението на проект по процедура "Независим живот", който през следващите 2 години ще осигури грижи за над 50 човека с увреждания и самотните хора над 65 години, живеещи в "Тракия", съобщи кметът на пловдивския район Костадин Димитров.

"За да осигурим грижа за хората в нужда, които ще участват в проекта, ще бъдат назначени нови 27 човека. Те ще са основно хора, които гледат своите близки с увреждания, като това ще бъде възможност за тях да получават доходи за полаганите грижи. Сред тези 27 нови служители ще има и трайно безработни лица, които ще получат възможност за нова работа и доходи", поясни Димитров.

Новите служители ще помагат на хората в нужда за ежедневните им потребности, свързани с хигиена, хранене, приготвяне на храна, поддържане на хигиена в жилището, както ще ги подпомогнат и в социалния им живот като посещения на паркове, клубове на пенсионера, детски площадки, лечебни заведения. Отделно ще се назначат рехабиилтатор и психолог, които ще предоставят специализирани услуги според нуждите на потребителите.

Проектът предвижда и закупуване на специализиран транспорт, който да осигури възможност за придвижване на хората с увреждания извън техните домове – до болнични, лечебни, социални заведения и др.

"Специализираният транспорт е от изключително и жизненоважно значение за нашите съграждани с увреждания, защото ще осигури качествен и независим живот за потребителите, ще им осигури възможност да участват в социалния живот, ще насърчава потенциала им, за да бъдат приети от обществото като пълноценни личности", заяви районният кмет.

"Проектът има социален и икономически ефект. С него искаме да подобрим качеството на живот на хората с увреждания и на хората над 65 г. възраст в района, както и да се преодолее тяхното социално изключване и бедност", категоричен бе Костадин Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама