Стефан Шивачев: Календарът "Пловдив в миналото" трябва да присъства в домовете на пловдивчани

16:28, 07 дек 15 / Култура 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Календарът "Пловдив в миналото" трябва да присъства в домовете на пловдивчани и да бъде един разказ за историята на града, за да се познава тя и не само да подхранва пловдивския патриотизъм, но и да ни предпазва от грешки, които са били правени в миналото." Това заяви директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в Пловдив Стефан Шивачев, който днес официално представи луксозното издание.

Календарът е в тираж 700 броя и може да се купи срещу 6 лева от магазините на експозиция "Съединение на България от 1885 г." на пл. "Съединение" и експозиция "Българско Възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" в Стария град.

В календара са поместени едни от най-интересните фотоси от историята на Града под тепетата. 16 теми са пресъздадени с близо 50 снимки, дело на пловдивските фотографи от миналото. По компютърен път снимките са пипани съвсем малко и единствено с цел да се коригира някакъв дефект, нанесен във времето, поясни Шивачев.

"Фотографиите са изключително добри и показват защо Пловдив е бил считан за най-доброто фотографско средище в България", сподели директорът на РИМ. Той е категоричен, че освен обичайното си предназначение да показва дните изданието има и познавателна функция. "От много години говорим, че децата на Пловдив и всички пловдивчани трябва да познават историята на града, защото това е един от фундаментите на духа на нашия град", твърди Шивачев.

Основните емблематични места на Пловдив са показани как са изглеждали в миналото, как са се развивали през годините и как са достигнали до нас. В календара е включено най-старата панорамна снимка на Пловдив - от южната страна на Трихълмието. Тя датира от 1873 г. и неин автор е Димитър Кавра. Представени са още снимки на Джендем тепе, от което след добиване на материал за павета е изчезнала почти една трета; Марково тепе, което пък впоследствие е било напълно разрушено; Сахат тепе с емблематичния ресторант.

Следваща тема е река Марица, като е представена и снимка на последното наводнение през 1958 г. През 1937-1938 г., по време на кмета Божидар Здравков, започва изграждането на диги, които да предпазват града от периодичното заливане.

В календара присъства още емблематичният площад "Джумаята", който е имал няколко названия през годините и където сега се намира Римският стадион. Показани са и снимки на Стария град, на несъществуващата вече прекрасна сграда на аптека "Марица", на великолепното здание на хотел "Цар Симеон", превърнато от благодетеля Димитър Кудоглу в Дом на благотворителността и народното здраве и съборено заради строежа на Централна поща.

Сред най-интересните фотографии е снимката от откриването на Първото българско изложение на 15 август 1892 г. Тогава пловдивското изложение е било посетено от 162 хиляди души. Цар-Симеоновата градина също не е подмината, включително и с уникална снимка на езерото. След Първата световна война езерото е засипано с пръст, защото общинските власти не са имали средства да го поддържат, а градината е занемарена. През 1929 г. обаче водният обект е възстановен и предоставен на "Морски сговор", който започва развитието на водните спортове в Пловдив на база на това езеро.

Военният клуб също е представен в някогашното си великолепие, със снимка от 1908 г., когато два дни след обявяването на Независимостта в Пловдив е посрещнат цар Фердинанд. През 1927 г. сградата е унищожена от пожар, след което е възстановена само с два купола, но през 1928 г. е разрушена от голямото земетресение. Сегашният Военен клуб почти с нищо не напомня за някогашната красива сграда в центъра на Пловдив.

Пловдивчани могат да видят и как е изглеждала в миналото улица "Търговска", където в края на XVII век Евлия Челеби преброил 880 дюкяна. Това винаги е била една от емблемите на Пловдив, припомня Шивачев, като добавя, че в самия й край се е намирал Четвъртък пазара, който впоследствие е бил изместен значително наляво. "Тук има някаква магия, защото най-добрите архитекти, които са работили в България, са направили сгради на тази улица", убеден е директорът на РИМ - Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама