Търновалийски: Управляващите отказаха 3 млн. лв. за Пловдивския университет

16:44, 07 дек 15 / Политика 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарното мнозинство е отказало да отпусне 3 млн. лева от бюджета за 2016 г. на Пловдивския университет, съобщи народният представител от "БСП Лява България" Георги Търновалийски.

Средствата са необходими за закупуване на сградата на химическия факултет.

Търновалийски сподели, че като пловдивчанин е обиден и подразнен от поведението на председателя на финансовата комисия Менда Стоянова. Тя не е одобрила предложението в комисията, а в последствие и в зала потвърдила позицията си.

"Проблемът за ръководството на ПУ и за химическия факултет остава и те ще трябва да се молят, да тропат на вратата на г-жа Стоянова. После заедно с нея да посещават финансовия министър, чийто евентуален отказ ще предпостави визита при  премиера. Последният ще прояви "разбиране" и ще осигури средства", описа сценария Търновалийски. 

По думите му така някой е решил да поставя хора, бизнес и институции в зависимост. Според него за Пловдив няма да има "златен дъжд" от бюджета за догодина.

Финансистът е категоричен, че влизаме в страхотна дългова спирала, а при стагниращата икономика, най-големият проблем  - бедността, ще се задълбочава. В същото време кабинетът разполага с празен чек за 4 милиарда, които ще похарчи непрозрачно когато и както си иска.

"Унизителен за българската демокрация е начинът, по който управляващите приеха Закона за държавния бюджет за 2016", изрази възмущението си пловдивският народен представител.

"За 22-часов дебат ГЕРБ имаха 1 реплика, 1 отрицателен вот и 1 изказване, извън разискването по параметрите на финансовата рамка", аргументира се той.

По думите му всеки опит на левицата за дебат в полза на хората с увреждания, на социално слабите граждани и майките с деца срещал непреодолима стена от мълчание. "Това са публични средства, пари на българските граждани, а не на Горанов или на премиера", подчерта бившият заместник финансов министър. Той акцентира, че никога след 1944 година България не е имала такъв смазващ дълг, формиран с бързи темпове само за две години.

"Управляващите дължат отговори на обществото и ние като български народни представители ще продължим да питаме защо българите трябва да плащат 400 млн. лева за безхаберието на министрите, които не направиха административна реформа. Защо граждани и бизнес трябва да платят 400 млн. лева за безхаберието на държавни и общински чиновници, заради които ще понесем санкции и корекции от Европа? Защо няма нито една от заявените реформи, облечена във финансовите параметри? Защо се тегли повече от необходимия кредит  за покриване на дефицит и външен дълг. Защо този остатък се обяснява с евентуални наложителни плащания, свързани със стрес-тестовете в банковата система", изреди Георги Търновалийски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама