Държавата търси пари за дълговете към „Мини Марица-изток”

17:01, 07 дек 15 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В момента се съставя график за преговорите с деветте банки, заявили готовност да осигурят заем за Българският енергиен холдинг (БЕХ)”, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на конференцията "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?".  

По думите и след стартиране процедурата за пряко договаряне, са потвърдени 9 заявления от банки за пряко договаряне и в момента се договаря графикът, по който ще вървят преговорите с всяка една от тях.

Според министър Петкова ако процедурата бъде успешна и да осигурен ресурс,  това ще даде възможност да се отпуши по някакъв начин системата и да влязат свежи пари, от които 325 милиона лева веднага ще отидат в „Мини Марица-изток”, тъй като двете американски централи дължат на мините общо толкова. "Водихме разговори с двете централи, като с “ЕЙ И ЕС Гълъбово” сме постигнали договореност, че срокът ще бъде удължен до 26 февруари 2016 г., а с „КонтурГлобал“ също текат разговори за удължаване на този срок, така че се надявам наистина да го удължим и да се справим в рамките му“, каза още министър Петкова.  "Налице е тенденция на подобряване финансовото състояние на държавните енергийни дружества", информира още министър Петкова. Това показват резултатите от направения анализ на финансовото състояние на държавните енергийни дружества към 30 септември 2015 г. Министър Петкова подчерта, че предприетите мерки от българското правителството вече дават резултати и тази година загубата на Наационалната електрическа компания (НЕК) е със 116 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2014 г. Според данните в края на септември тази година компанията е реализирала оперативна загуба в размер на 218 млн. лв., като за същия период през 2014 г. тя е била 324 мл.лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама