26 години от създаването на СДС отбеляза партията в Добрич

17:01, 07 дек 15 / Политика 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
26 години от създаването на СДС бяха отбелязани в Добрич. На поканата на ръководството на синята партия се отзоваха кметът Йордан Йорданов и членове на екипа му, общински съветници от Реформаторски блок, представители на общинските организации на СДС от областта.

Сред присъстващите бяха и двама от основателите на СДС в Добрич – д-р Николай Николов и д-р Златко Златев.

Общинският лидер на СДС Веселин Димитров припомни, че СДС стартира, като съюз между няколко неправителствени организации и възстановени стари партии. „Целта на този съюз беше да замени стария комунистически строй и да установи демокрация в Българи“, каза той. И подчерта, че през тези години СДС може да се похвали с редица значими успехи, но също така, не може да не си признае и редица неудачи и откровени грешки. „ На нашите плещи носим свои и чужди такива неудачи. Радвам се, че, въпреки всичко, днес сме се събрали членове и симпатизанти, нашите приятели от Реформаторския блок, кметския екип, медии, за да почетем този символичен рожден ден на СДС“, каза Веселин Димитров.

Д-р Николай Николов припомни пред медиите дните отпреди 26 години, когато, като студент по медицина, заедно със свой колега от Разград, създават независимо студентско дружество, което е алтернатива на тогавашната  комсомолска организация. Той припомни, че първата среща на организацията в Добрич е била в ПМГ „Иван Вазов“, в една класна стая. „Оттам тръгна опозиционното движение в тогавашния Толбухин“, разказа д-р Николов. Според него, най-големият успех на СДС е осъществяването на тежките и болезнени реформи с които страната ни се превръща от  комунистическа  в демократична. "За мен 10 ноември е една много мъничка победа и промяна. За мен важната дата в развитието на България е 10 януари 1997 г., когато дойде правителството на Стефан Софиянски и започнаха реалните реформи и приватизация”, казва той. 

Според д-р Златко Златев, най-големият успех на СДС в Добрич е спечелването на изборите през 1991 г., участието в националния еуфоричен процес през 1997 г., което той определя като върха. Оптимист е, че синята идея започва да се възражда. Стимул за това, според него, ще даде победата на Реформаторския блок на кметските избори в Добрич.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама