Русия провокира Турция със снимка на военен, позиращ със зенитна ракета

17:31, 07 дек 15 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция официално протестира пред Русия по повод снимка на руски военен на борда на десантен кораб, на която той позира с преносим зенитен комплекс, докато корабът преминава през Босфора.

Tурското външно министерство смята да привика за обяснение руския посланик в Анкара, съобщи "Хюриет".

Причината е провокативното според Турция преминаване на руския боен кораб "Цезар Куников" през Босфора на 6 декември.

Турската телевизия НТВ разпространи кадри, на които се вижда как войник на борда на кораба държи гранатомет в готовност за стрелба, насочен към брега. Според непотвърдена информация мъжът бил в тази позиция в продължение на 40 минути.

Външният министър н Турция Мевлют Чавушоглу призова Русия да прекрати провокациите, които нейни кораби устройват в Босфора. "Демонстрирането от руски войник на ракетна система или нещо приличащо на нея, докато преминава на борда на руски боен кораб, е провокация. Ако сметнем, че има ситуация на заплаха, ще реагираме по съответния начин. Анкара не е блокирала преминаването на каквито и да е руски кораби през Босфора и изцяло спазва Конвенцията от Монтрьо", каза ден по-късно министър Чавушоглу. Но той припомни, че "спазваме конвенцията за корабите, които трябва да бъдат пропускани и които трябва да бъдат спирани, така че Русия е редно да се откаже от провокативни действия.

Снимките бяха показани от новинарския телевизионен канал NTV, но нямаше потвърждение за автентичността им. Извикването на руския посланик вече дава авторитетност на съобщението. То още не е коментирано по никакъв начин от Москва.

Според турски медии става дума за кораба "Цезар Куников" и за зенитния комплекс 9K38 "Игла", известен по стандартите на НАТО като SA-18. Корабът е преминал през Проливите на път за Средиземно море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама