Съдийската общност се опасява от безконтролност на прокуратурата

17:46, 07 дек 15 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на съдиите в България (ССБ) иска Народното събрание (НС) да потвърди вече гласуваните на първо четене изменения в съдебната реформа. Съдия Иван Георгиев, който е член на ССБ, сподели пред София Topnovini.bg, че с писмо до НС заявяват това свое искане. „В момента временната комисия в парламента, която се занимава с изменението на Конституцията, е променила становището от първо четене“, каза той.

По думите му така парламентарно излъчената квота от съдии има мнозинство над тази, която се излъчва от професионалната общност и съдиите, които се избират от своите колеги съдии, в момента са малцинство. А първоначалната основна идея на конституционните промени е да се промени това съотношение, за да може повече съдии да участват в състава на Висшия съдебен съвет, отколкото излъчените от парламента, коментира той.

„Наблюдаваме политизация на тази квота“, каза председателят на управителния съвет на ССБ Атанас Атанасов по време на пресконференция за Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, предаде репортер на София Topnovini.bg. Той допълни, че целта е била по-големият брой от съдиите да бъдат професионалисти, които работят в различни области на правото, за да има различен поглед и принос към управлението на съдебната власт. По неговите думи членовете на парламентарната квота се избират след договорки от политическите сили.

„Има опасност прокуратурата да стане безконтролна, ако при второто гласуване се приеме предложението от временната комисия“, каза Атанасов. Според него то не осигурява представителност на избраната от НС част от прокурорската колегия, която да осъществява обществения контрол.

Съотношението в квотите трябва да е такова, че да няма юридически превес при вземане на решение, допълни от своя страна изпълнителният директор на ССБ Весислава Иванова.

Вносители на становището до НС са Асоциацията на европейската интеграция и права на човека, Българските адвокати за правата на човека, Българският институт за правни инициативи, Българският хелзинкски комитет, Програмата за развитие на съдебната система, Сдружение „Център на НПО“, Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България, Центърът за изследване на демокрацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама