Мая Манолова препоръча на Иван Тотев да управлява прозрачно

18:01, 07 дек 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсмана Мая Манолова ще изпрати препоръка до кмета на Пловдив Иван Тотев за спазване принципите на добро управление, което включва прозрачност, публичност и вслушване в мнението на гражданите при вземането на  решения, които пряко ги засягат, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана на Република България.

Това е станало ясно след среща по инициатива на обществения защитник при областния управител  Здравко Димитров, на която присъстваха и председателят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, инжинери от изпълнителя на проекта - Национална компания "Железопътна инфраструктура", и граждани от Инициативния комитет.

Повод за протеста на жителите от пловдивския квартал "Прослав" стана новоизградения в района надлез над жп линията.

"Безумно е да се похарчат толкова много пари, за да направиш нещо, което хората не искат. И да ги лишиш от нещо, което те очакват", категоричен бе омбудсманът. Жителите на "Прослав" са против изградения в района пешеходен мост над прелеза с аргумента, че той е абсолютно недостъпен за хора с увреждания, майки с детски колички и възрастни хора. Вместо него те настояват за пешеходен подлез и са категорични, че съоръжението е построено без да има обществено обсъждане. "На практика Общината ни отрязва достъпа до детските заведения, детската кухня и училище, до пощата и читалището, разположени от едната страна на прелеза", обясниха потърпевшите.  

"Реалностите са такива – подлез няма и скоро няма да има. Единственото, което би могло да се направи е тази "пасарелка" някак да се подобри от техническа гледна точка, така че да отговаря на нуждите на хората", категорична бе Савина Петкова. От НКЖИ обаче заявиха, че съоръжението отговаря на всички изисквания за осигуряване на достъпна среда и безопасност и промяна по отношение на техническите показатели тепърва са невъзможни. 

"Съоръжението вече е построено, до дни предстои то да бъде пуснато в употреба, хората са потърпевши, поставени са пред свършен факт. От страна на Община Пловдив и в частност на кмета на града Иван Тотев са нарушени принципите на публичност и прозрачност, не е имало достатъчно информираност. Не само не е проведено публично обсъждане, каквото изискване има и по закон, но аз се уверих и с очите си, че и в момента на обекта няма информационни табла - какво точно се изгражда и какъв е пусковият срок", категорична бе Мая Манолова.     

Срещата при областния управител на Пловдив Здравко Димитров се слечва две седмици след като Мая Манолова посети квартал "Прослав", разговаря с жителите и пое ангажимент да осъществи връзка с представители на местната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама