Девненци искат прокуратурата да разследва Малкия Калмук (снимки)

18:04, 07 дек 15 25 2360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мотивът за садистичното убийство на 23-годишния Мартин Кателиев в Девня е конфликт, възникнал преди няколко години между убитото момче и Диян Славов – големия син на местния бизнесмен и бивш общински съветник Лазар Славов Калмука. Това разказа бащата на Мартин - Тодор Кателиев - на среща с ръководството на МВР-Варна след протеста срещу тоталното бездействие на девненската полиция. Почерненият родител е убеден, че именно Малкия Калмук е подбудител на тежкото престъпление и също трябва да бъде подведен под наказателна отговорност.

Челната снимка, която визуализира тази публикация, свидетелства, че Диян Славов и обвиняемият за убийството Виктор Панайотов са в близки отношения поне от януари тази година.

При свадата, която се е разиграла в незаконната дискотека преди 4-5 години, покойният Мартин ступал големия син на Калмука (вдясно на снимката), който според съгражданите му "тежи 30 кила с мокри дрехи”, но за сметка на това бил много злопаметен, агресивен и отмъстителен.

Във фаталната утрин на 28 ноември Малкия Калмук разпознал своя бияч и се обадил за помощ на обслужващата семейния им бизнес наказателна бригада, към която се числи и бившият ММА боец Виктор Панайотов, обвиняем за убийството на Мартин.

"Понеже е рахитко и не му стиска да скочи на бой, се обади на мутрите, които работят за баща му”, разказа пред Topnovini.bg непосредствен свидетел на ужаса, който се разигра в кв. Повеляново.

Малко след обаждането на Малкия Калмук четири лъскави автомобила пристигнали на пожар пред Младежкия дом в девненския квартал, където се помещава незаконната дискотека. Последвало зверско меле, завършило на улицата с клането на Мартин.

Това е причината, поради която близките и роднините на убития без време младеж настояват под отговорност да бъде подведен не само физическият убиец, но и всички негови съучастници, както и подбудителят на фаталната саморазправа.

Потърпевши от произвола на синовете на Калмука и от бездействието на МВР разказаха своите ужасяващи истории пред представители на варненската полиция и новоизбрания кмет на Девня Свилен Шитов.

Преди няколко години местният жител Тони Илиев по чиста случайност не бил заклан на улицата от Малкия Калмук след спречкване в дискотеката. "Счупи ми ръката, след което ме подгони с нож в ръка. Добре, че се спъна и не успя да ме заколи”, разказа младежът. Въпреки че насилникът е осъден за това свое деяние, заплахите му за саморазправа към Тони Илиев не секнали.

Девненецът Христо Габровски разказа за друг потресаващ случай, отпреди 7 години, при който мутрите на Калмука пребили младеж и му нанесли тежка черепно-мозъчна травма. И до ден-днешен извършителите на престъплението не са разкрити, а лечението на момчето продължава в Германия.

Панайот Панайотов от кв. Повеляново свидетелства, че синовете на Калмука са пребили неговия син във варненска дискотека. Наскоро пък Малкия Калмук избутал с беемвето си от пътя дете на велосипед и го забил в автомобила на Панайотов, който целият бил изпръскан с кръв. 

От известно време насилниците не са се мяркали в Девня. Роднина на непълнолетна тийнейджърка, която е привлечена като свидетел по делото за убийството на Мартин, разказа, че момичето работело за Калмуците като проститутка и че от няколко дни е в неизвестност. По сведения на мъжа 14-годишната му родственицата е на хотел във Варна с Диян Славов, където той я обработва да промени свидетелските си показания. Родителите на момичето били бедни и необразовани хора. Ангажирани с битовото оцеляване на семейството, те не се вълнували от съдбата на своята дъщеря. "Калмука им купува брашно, олио, подхвърля им по 20-30 лева на седмица и те си мълчат”, разказа мъжът.

Представителите на МВР се ангажираха да подсилят полицейското присъствие в града със сили и средства на варненската дирекция, а не на РПУ-Девня. Хората предоставиха копия от жалбите си до местното полицейско управление и медицински епикризи, документиращи издевателствата на Калмуците, за които органите на реда са си затваряли очите години наред.

В момента незаконно работилата дискотека в кв. Повеляново продължава да е запечатана с полицейски лепенки, но хората няма да се успокоят, докато всички виновници за убийството на Мартин не влязат в затвора.

На свой ред от Окръжната прокуратура във Варна заявиха, че разследването е в много начален стадий и не е изключено периметърът му да бъде разширен, а квалификацията на обвинението спрямо Виктор Панайотов да се промени.

На този етап той е подведен под отговорност по чл. 115 от НК, който предвижда лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години, а не доживотен затвор без право на замяна – наказанието, за което настояват близките и роднините на Мартин Кателиев.

Убитият младеж не доживя сватбата си, която бе насрочена за 5 декември в Суворово, и никога няма да види нероденото си дете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама