Пекин обяви за първи път "червена тревога" заради мръсния въздух

18:17, 07 дек 15 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Властите в Пекин обявиха за първи път "червена тревога" за замърсяване, след като градската управа предупреди, че китайската столица ще бъде обвита в тежък смог от вторник до четвъртък, предаде "Ройтерс".

Управляващите обещават да се справят с влошаването на околната среда, включително и замърсяването на въздуха, което засяга много големи градове след десетилетия на необуздан икономически растеж.

В онлайн изявление градската управа на Пекин нареди да бъдат спрени всички строителни работи на открито и затвори учебните заведения.

Предвидени са ограничения и върху движението на някои видове автомобили в града с население от 22,5 млн. души. Досега Пекин беше под "оранжева тревога", заради която бе създаден специален режим за колите - тези с четен номер в края на регистрационния номер карат един ден, тези с нечетен - в друг.

В момента замърсяването всъщност не е на най-високото си ниво в сравнение с предишните седмици, отбелязва "Ройтерс".

Специалисти обаче предвиждат ужасяващо количество отрови в следващите дни, поради което вземат мерки отсега. Въздухът ще има толкова много вредни частици, че дори просто излизането навън и поемането на дъх може да разболее. В някои части на града може да се вижда на не повече от 200 м. Заповедта за новото ниво на тревога ще продължи до другия четвъртък, когато се очаква силен вятър да раздуха смога и да облекчи малко положението.

Съобщението идва на фона на предупреждението на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по време на климатичния форум в Париж, че светът е изправен пред климатична катастрофа, и призива му за силна сделка за ограничаване на глобалното затопляне. Направено в разгара на климатичната конференция в Париж, това изявление на правителството цели според анализатори най-вече да уталожи донякъде народното недоволство, добавя АФП.

Властите Китай, който е най-големият замърсител в света, заявиха, че имат намерение да намалят с 60 на сто емисиите на "основни замърсяващи вещества" от своите ТЕЦ-ове, работещи с въглища, до 2020 г., като модернизира инфраструктурата им.

Китай използва система от четири степени за тревога от замърсяване. Първият град в Китай, обявил "червена тревога", беше Нанкин през 2013 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама