Планират 66% увеличение на такса смет за Плевен

18:52, 07 дек 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за увеличение на такса смет с 66% за 2016 година ще внесе кметът на Плевен Георг Спартански на следващото заседание на общинския съвет. Това съобщи лично той на пресконференция в сградата на общината днес.

Спартански обясни, че сегашната ставка на местния данък предполага приходи от около 5 милиона лева, които са крайно недостатъчни за цялостно осигуряване на дейността по почистване. Пряко доказателство за това са наследените от предишното общинско ръководство задължения към сметосъбиращи фирми, които възлизат на около 1. 6 милиона лева и фактът, че за 2015 година за подобни дейности са похарчени близо 8 милиона лева.

Предложението на Георг Спартански предвижда сегашната ставка от 0.9 промила да бъде повишена на 1. 49 промила за граждани, и от 2.9 на 4. 81 за фирми. Така за апартамент в центъра на Плевен ще трябва да се плащат около 30 – 35 лева повече на годишна база, или около 2.9 лв отгоре месечно.

“Надявам се общинските съветници да подкрепят идеята ми, а не да проявят популизъм. Обмислихме няколко варианта за увеличението, но накрая се спряхме то да бъде разделено равно между гражданите и бизнеса. Това, което мога да обещая е, че вече ще има засилен контрол върху фирмите извършващи услуги по чистота, за да не се допуска изтичане на пари от това перо на бюджетните дейности”, каза Спартански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама