България е на шесто място сред най-пострадалите от природни бедствия през 2014

21:13, 07 дек 15 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на шесто място в списъка на най-пострадалите от природни бедствия държави през 2014. Причината са наводненията и градушките, които отнеха живота на 31 души и нанесоха щети за милиони левове. Това показва годишният доклад на германската организация Germanwatch, озаглавен Global Climate Risk Index. 

На първо място е Сърбия, а на трето – Босна и Херцеговина, които също понесоха тежки щети от невижданите наводнения през миналата година. 

Година по-рано България е била на 77-о място, лидерът Сърбия – на 93-о, а Босна и Херцеговина – на 89-о.

В челната десетка за 2014 са още Афганистан (2), Филипините (4), Пакистан (5), Непал (7), Бурунди (8), Боливия (9) и Индия (10).

В дългосрочен план за периода 1995-2014 година най-пострадали от бедствия (бури, наводнения, жеги и др.) са Хондурас, Миянма, Хаити, Филипините, Никарагуа, Бангладеш, Виетнам, Пакистан, Тайланд и Гватемала. 

Освен по загуба на човешки животи, авторите на изследването са взели предвид и паричното изражение на бедствията, ползвайки данни на застрахователната компания Munich RE. 

Като цяло, щетите за България от природни бедствия, изчислени в покупателна способност на населението (РРР), наближават 2.4 милиарда долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама