Нов запис от "Биволъ": Владимира Янева е искала помощ от Ал. Сталийски

22:22, 07 дек 15 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Владимира Янева се е обърнала за помощ към бизнесмена Александър Сталийски. Тя е искала от него да ходатайства за нея пред министър-председателя Бойко Борисов, но Сталийски е отказал. За бизнесмена е публично известно приятелството му с премиера Бойко Борисов.

Това става ясно от нов запис на разговор на бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева с дисциплинарно уволнената съдийка Румяна Ченалова, публикуван в сайта "Биволъ".

В разговора неидентифицираният все още  мъж напомня, че Сталийски "е взел "Рубин" - става дума за завода за стъкло "Рубин", собственост на Цветан Василев, който след краха на КТБ беше придобит с цесия от новосъздадена компания заради огромните си депозити в банката на Василев.

Янева потвърждава в разговора, че знае за придобиването на "Рубин" от Сталийски и уточнява, че той й го е казал. И разказва, че на молбата й към Сталийски да посредничи пред Бойко Борисов по нейния проблем, той отвърнал: "Той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, така, че аз не мога да посреднича, съжалявам! Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после и да говоря..".

А на въпроса на Ченалова защо Янева лично не иде "да си говори", тя отвръща: "Защото не искам."

В публикувания фрагмент от разговора името на Борисов не се чува.

Прокуратурата продължава да търси кой е мъжът, чийто глас се чува на записите. "Биволъ" напомня, че той трябва да е доста влиятелен, щом като в един от разговорите се чува, че той трябвало да редактира доклад, който шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков трябвало да внесе в Брюксел.

Сталийски и неговата партньорка Виолета Сечкова са сред най-големите депозанти, цедирали своите влогове в КТБ, те общо са държали на преференциални лихви в банката около 46 млн. лева, съобщиха медиите през ноември.

Чрез цесиите с неясни фирми държавата изгуби десетки милиони от реалните активи на стъкларския завод в Плевен, напомня "Биволъ" и обръща внимание, че тази афера, както и другите подобни с цесиите на КТБ, въпреки че ощетяват публичния интерес, не се разследват от прокуратурата.

София Topnovini.bg препубликува стенограмата на разговора от "Биволъ":

М: Взел е Рубин. Фабриката за стъкло.

Владимира Янева: Знам, че го е взел. Той ми каза, да.

М: Така че вече си е изчистил сметките.

ВЯ: Обаче, казва: "той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, и аз не мога да посреднича, съжалявам".

ВЯ: Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после за нещо и да говоря, ма ти, каза, "трябва ‘си говориш".

Румяна Ченалова: Ми ти що не отидеш да си говориш?

ВЯ: Ми щот’ не искам.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама