Все по-малко зъболекари работят с НЗОК

23:04, 07 дек 15 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Намалява броят на личните лекари и зъболекари в страната, които работят с НЗОК, сочи анализ на експертите на Здравната каса. На дискусия за дейността ѝ стана ясно още, че пациентите се оплакват най-често от отказано направление и искане на нерегламентирано доплащане.

"Около 14 000 проверки са извършени от Здравната каса в извънболничната помощ за тази година, като най-честите нарушения са в частта оказване на медицинска помощ". Това съобщи пред БНР д-р Галя Йорданова, която е директор "Извънболнична помощ" в Здравната каса.

По думите ѝ 1 803 нарушения са, примерно, във връзка с диспансерното наблюдение. Това означава, че ако на един пациент му се полагат четири прегледа годишно с определен обхват на изследванията и на дейностите, при тези прегледи и изследвания той не е получил това, което му се полага.

Д-р Страшимир Генев от Дирекция "Болнична помощ" каза, че от началото на годината до октомври са прекратени договорите с пет лечебни заведения, работещи по Здравна каса. Същевременно се наблюдава нарастване на броя на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с касата, както и нарастване на обема на нови дейности за старите лечебни заведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама